FRANCUZ U NAPADU

Ovako se dizajnira pametni ručni sat

23.08.2014 u 08:05

Bionic
Reading

Dok internauti svakog trenutka priželjkuju otkrivanje najljepšeg pametnog ručnog sata do sada, Moto 360, konkurencija sve samo ne miruje. Ipak, ona ovaj put ne dolazi od 'velikih' IT igrača, već od mlade kompanije Omate, kojoj je na čelu Laurent Le Pen. Njihov smartwatch Omate X nije okrugao poput Motorolinog uratka, ali je itekako fenomenalno dizajniran

Stvari idu toliko daleko da ovaj uređaj po otkriću brojni novinari nazvali ubojicom gadgeta Moto 360. Zašto? Valja krenuti od očekivanog trajanja baterije, za koju se navodi da će sat držati u funkciji tjedan dana, nešto što postojeći pametni ručni satovi (izuzme li se Pebble) mogu samo sanjati. Omate X je poveziv i sa iOS i sa Android uređajima, gdje može prikazati obavijesti za dolazne pozive, društvene mreže, poruke, podsjetnike i drugo.

Ekran je dijagonale 1,54" i lagano zakrivljen te razlučivosti 240 puta 240 piksela, kućište je aluminijsko, a remen uređaja je potpuno prilagodljiv sa onim standardnim (22mm) za ručne satove - što znači i bezbroj mogućnosti prilagodbe. U unutrašnjosti se nalazi MediaTekov čip, a jedna od najbitnijih stavki - cijena, je značajno niža od konkurencije - 129 američkih dolara (750 kuna).


'Više od smartwatcha Omate X je modni izričaj. Omogućit će vam uživanje i svim pogodnostima companion smartwatcha, ali u stilu. Osmišljen je tako da šalje obavijesti s vašeg pametnog telefona na ručni zglob pomoću Bluetooth 4.0 veze', stoji u opisu proizvoda. 'Kada god razmišljamo o pametnom ručnom satu, skloni smo zamisliti skupe gadgete ili s druge strane jeftine dodatke za fitness. Svaki smartwatch trenutno na tržištu od korisnika traži kompromis, bilo da je riječ o trajanju baterije, funkcionalnosti ili stilu', navode iz ove francuske kompanije, dodavši kako njihov proizvod ne pristaje na takve kompromise.


Kompanija je prošle godine otkrila Omate TrueSmart, koji je u suštini bio Android telefon upakiran za korištenje na ruci. Omate X, nasljednika tog modela, krasi jednostavnost korištenja, duže trajanje baterije, niža cijena te činjenica da je riječ o companion uređaju za vlasnike pametnih telefona - a ne zamjeni telefona. Više o uređaju je moguće pronaći na službenim stranicama, gdje je moguća i prednarudžba