MAHNITA AMBICIJA

U Jolli smatraju kako je njihova mobilna platforma treća na svijetu

22.08.2014 u 13:32

Bionic
Reading

Finski proizvođač mobilnih uređaja Jolla je ovih dana otkrio kako je njihov pametni telefon dostupan i u Hong Kongu. Usprkos tome što se već duže vremena taje prodajni rezultati, Jolla smatra kako je mobilna platforma Sailfish OS spremna biti 'treća na tržištu'

Posrijedi je sustav (Sailfish OS) nastao na ruševinama Nokijine i Intelove platforme MeeGo, a na projektu su radili upravo bivši zaposlenici Nokije. Službena prodaja uređaja osrednjih tehničkih karakteristika je počela krajem 2013. godine na ograničenim tržištima. Od tada do danas nije jasno koliki je uspjeh na tržištu polučila platforma u smislu isporučenih jedinica...

'Pružamo mogućnost izbora svjetske klase…alternativu za potrošače (…)', rekao je povodom početka prodaje jedan od suosnivača kompanije Marc Dillon. 'Za posao vezan uz operativni sustav vidimo veliku priliku, jer je u ovom trenutku na tržištu globalnim proizvođačima uistinu dostupan samo jedan izbor – Android'. Nešto ranije, Jolla je posebno pipala puls potrošača u Kini, gdje su tražili i bitne investitore.


Mobilni uređaj, dostupan za kupovinu na službenim stranicama kompanije po cijeni od 349 eura (što je otprilike 2.600 kuna), donosi 4,5-inčni IPS ekran razlučivosti 960 puta 540 piksela, dvojezgreni čip, 1GB radne memorije i 16GB spremišnog prostora (proširivo microSD karticama). Recenzije uređaja su bile vrlo oprezne, jer je za konačan zaključak potrebno predvidjeti naizgled nemoguće - koliko je platforma stabilna.

U Jolli (pre)ambiciozno smatraju kako su oni istinski treći igrač na polju mobilnih platformi, potpuno ignorirajući činjenicu da postoji Windows Phone, ali i posrnuli BlackBerry - da se o ostalim operativnim sustavima u raznoraznim nišama ni ne govori. Bilo kako bilo, Hong Kong je, kako piše Forbes, jedinstveno odredište u kojem će Jolla pokušati osvojiti srca potencijalnih korisnika.