NOVI SERVIS

Hoćemo li dobiti Google za djecu?

20.08.2014 u 07:22

Bionic
Reading

Uu pripremi je, navodno, inačica najpopularnije svjetske tražilice za djecu, koja će između ostalog uključivati upravljačku ploču za roditelje te zaseban, polu-ograničen pristup servisima poput YouTubea i Gmaila

Prema Zakonu o zaštiti privatnosti djece online (Children's Online Privacy Protection Act) iz 1998. godine, vlasnici web odredišta u SAD-u moraju se posebno potruditi i često uložiti puno vremena ukoliko su im korisnici mlađi od 13 godina. Zbog toga je većina velikih web odredišta usvojila sveobuhvatnu zabranu korištenja za te dobne skupine i time im (barem teoretski) onemogućila pristup.

Google se, izgleda, sprema odustati od te politike - u pripremi je, navodno, inačica najpopularnije svjetske tražilice za djecu, koja će između ostalog uključivati upravljačku ploču za roditelje te zaseban, polu-ograničen pristup servisima poput YouTubea i Gmaila.


Jedino što priječi djecu mlađu od 13 godina u stvaranju punog korisničkog računa obično je stranica s potvrdom ili kućica u kojoj trebaju označiti kako bi potvrdili da su doista stariji. Kao što je poznato, to čak i dijete može lako zaobići i tako dobiti pristup i u sumnjivije dijelove weba.

U Googleu to namjeravaju eliminirati u potpunosti tako što će pristup staviti u potpunosti u ruke roditelja, koji će imati pristup i moći kontrolirati što njihova djeca gledaju i kako surfaju po servisima poput YouTubea.

Nije poznato hoće li postavke privatnosti biti moguće mijenjati, no vjerojatno će postojati neka granica do koje će dijete moći ići - primjerice, neće moći pretraživati eksplicitne video zapise i upite - dok će roditelji moći vidjeti što sve njihovo dijete pokušava vidjeti i doznati.

Nova politika mogla bi se odraziti i na sve korisnike Androida, od kojih bi Google mogao zatražiti godinu rođenja prilikom logiranja na njegove servise. To je već prisutno kod nekih servisa, ali bi sad moglo postati sveobuhvatno.

Izvor:Neowin