KAŽU NIJEMCI

'Prijelaz na Linux bio je katastrofa, vraćamo se na Windowse'

19.08.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Očekivalo se kako će Linux biti jeftiniji i pouzdaniji od Microsoftovog operativnog sustava. Ispostavilo se kako to baš i nije bilo tako

Još prije deset godina u Muenchenu su odlučili prebaciti se na Linux (preciznije, LiMux) kao primarni operativni sustav, koji će zamijeniti Microsoftov Windows.

Očekivalo se kako će novi OS biti jeftiniji, pouzdaniji i politički korektniji za gradske vlasti. Do 2011. godine u Njemačkoj je trebalo biti više od devet tisuća strojeva na LiMuxu.

No, ispostavilo se kako su te procjene bile neutemeljene. Gradski službenici tvrde kako, bez obzira s kojom organizacijom razgovaraju, svi tvrde kako im produktivnost pati upravo zbog Linuxa.

Problemi su se pojavili kad su korisnici Linuxa pokušali surađivati i raditi s onima izvan grada. Nisu mogli dijeliti dokumente jednostavno s onima koji koriste druge aplikacije. A Linux se nije pokazao jeftinijim - bio je, u stvari, znatno skuplji, iako se za njega nije plaćala licenca. Zašto? Zato što je grad morao unajmiti programere, a zatim i osoblje koje će održavati softvr.

Stoga je grad sad u procesu povratka na Windows i druga Microsoftova rješenja.

Izvor:Neowin