PROJEKT FASTER

Google kablom spaja Japan i SAD

13.08.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Ukupno šest globalnih kompanija je ostvarilo suradnju i potpisalo komercijalne ugovore na temelju kojih će se izgraditi FASTER sustav. Posrijedi je transpacifički kabelski sustav, a pored brojnih kineskih imena kompanija, izdvaja se i jedno američko - Google. Ukupna vrijednost investicije za FASTER se procjenjuje na 300 milijuna američkih dolara

Sustav bi trebao biti dovršen do drugog kvartala 2016. godine, a prema početnim tehničkim karakteristikama i dizajnu riječ je o kapacitetu od 60Tb/s, kojim će biti spojen SAD s dvije lokacije u Japanu (Chikura i Shima). U izradi će se, prema najavama, koristiti najnovije tehnologije i kvalitetni materijali.

U konzorciju osim Googlea sudjeluju i China Mobile International, China Telecom Global, Global Transit, KDDI, SingTel i NEC kao dobavljač. Koliko je priča ipak međunarodnog karaktera svjedoči i činjenica da će se na osnovni sustav bez problema povezivati i periferni, susjedni kabelski sustavi koji vode u druge dijelove Azije. Čak i ako se isključe te susjedne veze, riječ je o jednoj od najdužih kabelskih ruta na svijetu.

Predsjednik izvršnog odbora za FASTER projekt, Woohyong Choi je rekao kako je novi sustav jedan od nekoliko stotina podmorskih telekomunikacijskih kabela koji povezuju različite dijelove svijeta. 'Ovi kabeli zajedno čine važnu infrastrukturu koja pomaže u radu globalnih komunikacija i interneta', dodao je te zaključio kako će zahvaljujući sporazumu kompanija profitirati svi korisnici globalnog interneta.