NE NASJEDAJTE

Oprez, ovo je najnovija Facebook prevara!

12.08.2014 u 12:11

Bionic
Reading

Pojavila se nova prijetnja na društvenoj mreži Facebook. Zloćudna aplikacija Facebook Color Changer će vam nastojati preuzeti kontrolu nad računom, pokušati istu stvar ekipi s liste prijatelja te na računalo ili mobitel instalirati neki oblik malwarea

Najveća društvena mreža na svijetu sasvim logično privlači i najveći broj zlonamjernika kojima je jedini cilj pokupiti vaše osobne podatke, eventualno brojeve kreditnih kartica, ako ih koristite na Facebooku, te vam nanijeti financijsku, osobnu te tko zna kakvu drugu štetu.

Možda ste primijetili, no u odjeljku oglasa pojavio se oglas kojim se korisnike informira o aplikaciji koja će omogućiti promjenu prepoznatljive Facebook ‘kraljevsko plave’ boje u bilo koju drugu.

Oglas izgleda kao u prilogu.

Korisnike koji nasjednu na oglas, kliknu na njega, aplikacija će pokušati nasamariti na dva načina.

Prvo, bit će im ponuđeno gledanje edukativnog videa o samoj aplikaciji za izmjenu boje Facebooka, no u stvari ćete prihvatiti prava pristupa aplikacije vašem računu na ovoj društvenoj mreži.

Drugo, ne odluči li korisnik pogledati ‘video’, bit će preusmjeren na web odredište na kojem će pokušati na korisničko računalo instalirati zloćudnu aplikaciju. Korisnici koji oglasu pristupe preko mobilnih uređaja bit će upozoreni da im je uređaj zaražen te da trebaju preuzeti aplikaciju za uklanjanje ‘zaraze’.

Sugeriramo da ne nasjedate na ovu i slične prevare. Kako sada stvari stoje, Facebook će ostati plav i službeno neće mijenjati boju. Dostupna je sva sila dodataka za web preglednike koja će vam legitimno i bez opasnosti promijeniti boju Facebooka, no svejedno ne sugeriramo njihovo korištenje.

Ako ste kojim slučajem nasjeli na aplikaciju Facebook Color Changer, dvije stvari morate učiniti ODMAH

Prvo, promijenite korisničku lozinku, a kao drugo, uklonite prava pristupa Facebooku spornoj aplikaciji.

Potonje ćete učiniti ako odete na postavke računa pa s lijeve strane kliknete na Apps te uklonite prava pristupa svim sumnjivim aplikacijama.