ZBOGOM, KABELI

Apple dobio patente za bežično punjenje

09.08.2014 u 08:38

Bionic
Reading

Ako volite gadgete i mrzite zbrku koju stvaraju kabeli i punjači, niste jedini. Apple je zadnja u nizu tvrtki koje su se domislile mogućeg rješenja

Dvije godine nakon predaje zahtjeva, prije nekoliko dana Appleu su odobrena dva patenta vezana uz bežičnu energiju. U njima je opisan sustav pomoću kojeg bi mogli puniti računalnog miša, tipkovnicu, moguće i iPhone, iWatch i druge Appleove gadgete tako što bi spojili svoj Macbook Air na struju.

Računalo bi potom stvorilo 'područje punjenja' široko oko metar, kako je opisano u patentu, u kojem bi prenosilo energiju bežičnim putem svim uređajima koji ju mogu primati na taj način.


Apple nije prva tvrtka koja je pronašla riješenje za bežični prijenos energije. Znanstvenici na tom problemu rade već dulje od sto godina, oslanjajući se i na teoretski okvir Nikole Tesle. Među njima je i američki znanstvenik hrvatskog porijekla Marijan Soljačić. Američki Patentni zavod dosad je izdao na stotine patenata za tu tehnologiju. Samo Qualcomm ih ima više od 40, a startupovi kao što su WiTrcity i Powermat po nekoliko desetaka.

Indukcijsko punjenje također je prisutno već neko vrijeme. Uređaj Palm Pre iz 2009. godine dolazio je s bežičnim punjačem, nazvanim Touchstone.

Danas možete kupiti uređaje poput Duracellovog kućišta za punjenje iPhonea Powermat. No, nisu još široko prihvaćeni, što bi se moglo promijeniti ako ih u Appleu doista predstave s novom linijom uređaja, kao što se već neko vrijeme nagađa.

Izvor:Forbes