PRONAŠLI SLIKE

I Microsoft ganja zlostavljače djece na internetu

07.08.2014 u 12:32

Bionic
Reading

Na OneDriveu neimenovanog korisnika iz Pennsylvanije pronađena je ilegalna slika djevojčice. Prijavljen je i uhićen, pred sudom bi se trebao pojaviti tijekom idućeg tjedna

Google je nedavno prijavio svog korisnika policiji nakon što je u njegovom korisničkom računu na Gmailu pronašao poveću količinu slika zlostavljanja djece. Nakon što je policija pribavila nalog za pretres, pronašla je još sličnog materijala na njegovom osobnom računalu, pa su ga uhitili.

Iako nad sudbinom takvog lika sigurno nećemo pustiti suzu, neki su zabrinuti zbog toga što tehnološke kompanije poput Googlea tako izravno zadiru u privatnost korisnika. Google se tako odjednom morao braniti zbog toga što je prijavio kazneno djelo i objasniti kako naše digitalne poštanske sandučiće pregledava alatom prilagođenim za prepoznavanje upravo sadržaja vezanog uz zlostavljanje djece.


No, ispostavilo se kako Google nije jedini koji se koristi takvim metodama. I Microsoft je pronašao nekog tko je dijelio gnjusni sadržaj te vrste. U pitanju je bila fotografija djevojčice, spremljena na korisnički račun OneDrive koji pripada dvadesetogodišnjem mladiću iz Pennsylvanije.

Naknadno su ga uhvatili dok je pokušavao poslati dvije slike ilegalnog sadržaja s adrese na Microsoftovoj domeni live.com. Uhićen je 31. srpnja, po istom postupku kakvog je koristio i Google - kontaktirali su servis CyberTipline organizacije National Center for Missing and Exploited Children, koji je pozvao policiju.

Pred sudom će se pojaviti tijekom idućeg tjedna. Navodno je priznao kako je do spornih fotografija došao putem aplikacije Kik Messenger te kako ih je razmjenjivao i primao mobitelom.

Uvjeti i pravila korištenja Microsoftovih servisa i proizvoda jasno govore kako ta tvrtka ima pravo primijeniti 'automatizirane tehnologije kako bi otkrio dječju pornografiju ili zlostavljanje koje bi moglo naškoditi sustavu, klijentima i drugima'.

Microsoft rutinski koristi PhotoDNA, tehnologiju koju je razvio prije pet godina upravo u ovu svrhu, a koja je dostupna i drugim softverskim kompanijama, među kojima je i Google - koji ju koristi uz vlastite algoritme - kao i Facebook i Twitter.

Izvor:Neowin