BIJELA TEHNIKA, CRNI PROBLEMI

Kako kupiti novi hladnjak?

31.07.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Dolazak s godišnjeg odmora i suočavanje s hladnjakom koji je otkazao poslušnost može biti traumatično iskustvo. Kupnja novog hladnjaka također, no uz nekoliko savjeta i trikova može to biti i sasvim suprotan doživljaj

Jedan od najneugodnijih događaja unutar vlastita četiri zida jest suočavanje s pokvarenim hladnjakom nakon povratka s godišnjeg odmora. Ovisno o kvaru, može se naići na izlivenu vodu, nepodnošljiv smrad namirnica ili, u najmanju ruku, hranu koju se mora baciti.

Hladnjaci se više ne proizvode kao nekad, da bi, bez obzira na mogućnosti, trajali zauvijek; danas imaju mnogo mogućnost, ali i rok trajanja. Najbolje je pogledati koliko traje jamstvo na uređaj ili neki njegov dio, npr. na inverter. Nakon isteka jamstva sve je moguće, pa i potpuno otkazivanje poslušnosti. Tada nema druge, nego nazvati neku službu za otklanjanje elektroničkog otpada, pozdraviti se sa starim i krenuti u nabavku novog hladnjaka.

Osim želje da potraje što dulje od isteka garantnog roka, ima i drugih kriterija za nabavu pouzdanog hladnjaka. Ako nije posrijedi ugradbeni, nego samostojeći, onda prvi kriterij čine dimenzije i potrebe za zamrzavanjem namirnica.

Danas većina domaćinstava ima kombinirane hladnjake, s manjim zamrzivačom i većim rashladnim dijelom. Prosječna širina takvih uređaja kompatibilna je s ostalim kuhinjskim uređajima, pa je širina 60 cm, a visina se kreće od 150 cm do više od 200 cm.

Osim ovih uređaja, za veće prostore dostupni su hladnjaci s dvoja vrata, pa je uglavnom na lijevoj strani zamrzivač, a na desnoj hladnjak. Širine su 90 cm, a narodu su poznati kao 'amerikanci', što sugerira da su ovakvi hladnjaci dekor holivudskih  filmova. Noviji modeli imaju mogućnost točenja hladne vode i automatske proizvodnje leda, no pod uvjetom da je cijev za vodu iz zida spojena s hladnjakom. Ovakva mogućnost dostupna je i kod kombiniranih hladnjaka, no oni imaju spremnik za vodu.

Na tržištu se nalaze i samostalni hladnjaci koji se mogu kombinirati sa zamrzivačom jednakih dimenzija uz identičan dizajn. Njihova je širina 120 cm. Osim ovih, mogu se nabaviti i specijalizirani hladnjaci i zamrzivači, npr. škrinje, osobito popularne prije tridesetak godina, kao i vinski hladnjaci, koji mogu naći mjesto i u sklopu 'amerikanaca'.

Ono što danas ima većina kombiniranih hladnjaka je tehnologija no frost, već standard za kvalitetniji proizvod. Tehnologija se temelji na posebno ugrađenom ventilatoru koji indirektno raspršuje hladni zrak, sprečavajući tako stvaranje leda na unutarnjim stijenkama hladnjaka.

Problem ove tehnologije jest isušivanje hrane, no proizvođači poput Samsunga, LG-ja ili Boscha imaju ugrađen digitalni inverter koji to onemogućuje. Osim toga, suvremeni hladnjaci imaju tzv. fresh ladice namijenjene dugotrajnom čuvanju voća i povrća. Tu se temperatura održava na oko nula stupnjeva (za razliku od temperature u ostatku unutrašnjosti, koja iznosi tri ili četiri stupnja). Na taj način voće i povrće nije vlažno, a vitamini se gube sporije.

Različiti filtri koji se ugrađuju u hladnjake sprečavaju miješanje različitih mirisa hrane, a ugrađene su i tehnologije antibakterijske zaštite. Bitni su i energetski razredi, pa čim ima više plusića kraj slova A, znači da je proizvod kvalitetniji i energetski učinkovitiji, odnosno da ne rasipa energiju.

Deluxe modeli s cijenom iznad 20.000 kuna imaju i deluxe mogućnosti. Tako Samsungov Food Showkase posjeduje dvostruka vrata s odjeljkom ShowCase podijeljenim u tri zone: gornjom, u kojoj se pohranjuju namirnice poput sireva i umaka, srednjom za pića i grickalice te donjom za sokove i voće te zdrave namirnice. U njemu se namirnice mogu organizirati i čuvati na pametniji i praktičniji način. Police hladnjaka mogu se pomicati i sklopiti, prilagođavajući prostor za spremanje namirnica i osiguravajući dovoljno mjesta za artikle bilo koje veličine.

Nakon odabira hladnjaka valja samo još provjeriti dimenzije prostora u koji će se hladnjak smjestiti i vidjeti prolazi li kroz sve prostorije od ulaznih vrata do zadanog mjesta. Također, valja provjeriti cijene uređaja na nekoliko mjesta i raspitati se za cijenu dostave. Jer negdje se može proći besplatno, a negdje se cijene dižu u nebo i to doslovno – za svaki novi kat cijena se diže za cca 10 kuna.