'CROP OR CRAP'

Jesu li bolji full-frame ili crop senzori?

02.08.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Fotograf Zack Arias je mnogo godina tvrdio kako korisnici bolje uratke dobivaju s fotoaparatima koji posjeduju full-frame senzor. Štoviše, uvijek je zagovarao korištenje takvih uređaja, jer u konačnici, takvi daju vrhunsku kvalitetu. Ne baš. Tehnologija je uznapredovala, a Arias je itekako promijenio mišljenje...

Arias navodi kako je u jednom trenutku probao novije i manje kamere u različitim okruženjima i shvatio koliko je zapravo tehnologija uznapredovala. Danas je razlika između APS-C i full-frame senzora uistinu malo, ili kako sami fotograf kaže - zanemarivo malo. 'Dok god sam tvrdio kako su full-frame senzori pravac kojim treba ići, istovremeno su se crop senzori razvijali i postajali sve boljima', navodi Zack Arias u novom tekstu za dedpxl.com.

Koliko su se stvari izmijenile i koliko je prespektiva danas drugačija prikazao je u humoristično-informativnom video uratku na svom YouTube kanalu:

Jesu li bolji full-frame ili crop senzori?

Naposljetku se cijela priča svodi na to da kamere jednostavno ne vide. Kojeg god da su formata, proizvođača, fotografija i video će uvijek u konačnici ovisiti o 'moronu koji se nalazi iza kamere'. Netko ima full-frame umjesto kakvog APS-C formata i kune se u njega? Slobodno mu se može reći da se taj full-frame može sakriti pred nečim kudikamo većim, ako će se ići u 'internetske ratove i analize', kako ih Arias naziva.