NOVE TEHNOLOGIJE

Zaboravite naočale! Monitori će se prilagođavati dioptriji korisnika

29.07.2014 u 14:34

Bionic
Reading

Zahvaljujući novoj tehnologiji u svijetu ekrana, naočale za čitanje bi mogle postati suvišne. Tehnologija koju razvijaju istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji u suradnji s MIT-om i Microsoftom funkcionira tako da algoritmi predviđaju kako će ljudske oči prirodno izobličiti ono što je prikazano na ekranu te osigurati da korisnik vidi potpuno jasnu sliku

Rachel Metz sa MIT Technology Review piše kako tehnologija koristi algoritme kako bi izmijenila prikazanu sliku na temelju dioptrije korisnika, zajedno s posebnim svjetlosnim filterom smještenim ispred ekrana. Algoritam mijenja svjetlost svakog pojedinog piksela na način da prolaskom kroz mali otvor u plastičnom filteru zraka svjetlosti dolazi do mrežnice i stvara oštru sliku.

'Oni među nama koji trebaju naočale kako bi gledali televiziju ili ekran prijenosnika bi se uskoro mogli riješiti naočala z ahvaljujući ovoj tehnologiji', piše Metz. Iako su slične metode već ranije testirane, ovaj pristup se razlikuje utoliko što stvara oštriju i kontrastniju sliku. Istraživački rad bi trebao biti predstavljen na godišnjoj Siggraph konferenciji u kolovozu.


Naravno, za primjenu postoji još izazova, poput toga da tehnika ovisi od osobe do osobe, oči trebaju biti što mirnije ili tek treba poseban komad softvera za praćenje pokreta glave i prilagodbu slike. Ipak, istraživači vjeruju kako to neće predstavljati problem u budućnosti.

Više o svemu je moguće pronaći na izvornom linku