GOLEMI LEGO PODUHVAT

50 000 lego kockica za 'Grand Budapest Hotel'

28.07.2014 u 14:16

Bionic
Reading

Očito postoji neka luda veza između filmova američkog redatelja Wesa Andersona i lego kockica – prije nekoliko godina glavni likovi iz filma 'The Royal Tennenbaums' (u hrvatskom prijevodu – 'Obitelj čudaka') dobili su svoje lego pandane. Sad je na redu njegov posljednji film – 'Hotel Grand Budapest'

'Hotel Grand Budapest' velik je Andersonov uspjeh – u kinima diljem svijeta film je zaradio više od 160 milijuna američkih dolara, što ga čini njegovim najgledanijim filmom. No, postoji još barem jedan razlog za slavlje vezan uz taj film.

Prije nekoliko tjedana 'Hotel Grand Budapest' dobio je svoje DVD i Blu-ray izdanje. Za tu je prigodu dizajner lego modela Ryan Ziegelbauer, zajedno s ekipom od još deset suradnika, napravio repliku hotela iz filma od lego kockica. I to kakvu repliku! Hotel je napravljen od 50 000 kockica, visok je i širok preko dva metra, a teži punih 68 kila.

Posljednji Andersonov film jako cijenimo, dapače, mišljenja smo kako je posrijedi jedan od njegovih ponajboljih uradaka. Također, svjesni smo činjenice da su filmski fanatici posebna sorta ljudi koja pomalo odudara od društvene norme. Ipak, teško je zamisliti da je gospodin Ryan potrošio punih 575 sati (ili 24 dana) i potrošio veliku sumu novaca kako bi sagradio repliku hotela u kojem se odvija većina radnje filma 'Hotel Grand Budapest'. I da se pritom odlučio za old-school pristup: upotrijebljeni su samo legići koji već postoje, a isti nisu naknadno prebojani, nego su korišteni samo originalni Lego dijelovi. U prijevodu: ekipa ovog projekta koristila je isključivo certificirane lego kockice u svojoj originalnoj boji.

Srećom, u njihovom zahtjevnom pothvatu jako im je pomogla internetska stranica BrickLink (http://www.bricklink.com) koju lego-zaluđenici ujedno i zovu eBay za legiće. Na toj se stranici može pronaći bilo koja Lego kockica koja je proizvedena na svijetu, a za potrebne dijelove moguće je i pregovarati s korisnicima stranice.

50 000 lego kockica za 'Hotel Grand Budapest'

Na taj način su Ryan i ekipa Lego-Anderson freakova došli do dijelova za koje su mislili da će biti nemoguće pronaći. Doduše, oko nekih kockica su se prilično namučili - za ovaj gigantski lego-hotel nabavljali su dijelove iz 24 američke savezne države, ali i iz pet evropskih zemalja.

Nažalost, još uvijek ne postoji neka jednostavnija Lego varijanta koja se može kupiti u dućanima.
Ako upadate u skupinu lego-zaluđenika ili fanova filma 'Hotel Grand Budapest', morat ćete potegnuti do Los Angelesa. Replika je tamo izložena još neko vrijeme...