ROBOCUP 2014

Kako su Australci postali svjetski nogometni prvaci

25.07.2014 u 15:42

Bionic
Reading

Tim robota nogometaša iz Australije prošao je puno bolje od ljudskih kolega nogoloptača - na svjetskom su prvenstvu postali prvaci, isprašivši u finalu Nijemce s 5:1

Pobjednička ekipa natjecanja RoboCup 2014 dolazi sa Sveučilišta New South Wales (University of New South Wales, UNSW). Odmjerili su snage s 19 timova iz cijelog svijeta, da bi u završnici porazili Team HTWK sa Sveučilišta primjenjenih znanosti u Leipzigu. Prošlogodišnji šampion, njemački tim B-Human, zauzeo je treće mjesto.

UNSW-ov tim zabio je 37 golova tijekom turnira, a primili su samo jedan. Ne bi ni tog bilo, kažu, da se robot golman nije prevrnuo nakon što je obranio udarac, a Nijemci iskoristili priliku dok se nije ponovno osovio na noge. Nadaju se ponoviti uspjeh i iduće godine u Kini, koja će tada biti domaćica RoboCupa.


UNSW-ovi roboti natjecali su se u sklopu lige standardne platforme, u kojoj svi timovi imaju identične robote. Razlika je bila u softveru. Očito, isplatilo im se napisati 125 tisuća linija koda. Iako su uglavnom saamostalni, roboti povremeno trebaju pomoć kako bi se vratili u uspravan položaj nakon grubljeg starta ili zapinjanja.

Natjecanje je podijeljeno u četiri kategorije: mali roboti, roboti srednje veličine, humanoidni roboti i već spomenuta standardna platforma. UNSW-ov tim zadnji put je pobjedu odnio 2003. godine, a bili su blizu 2010. Pogledajte finalni meč:

Finale RoboCupa 2014

Iako su roboti koji igraju nogomet zabavni, rješenja do kojih su njihovi autori došli bit će korištena u zdravstvenim, transportnim i inudstrijskim sustavima.

Izvor:ZDNET