ZBOG PROVALE NA PSN

Sony pristao na odštetu od 15 milijuna dolara

25.07.2014 u 16:13

Bionic
Reading

U travnju 2011. godine Sony je objavio kako je došlo do probijanja PlayStation Networka, štoje ugrozilo račune brojnih korisnika. Kako bi pokušali kompenzirati stvar, u Sonyju su se odlučili na brojne akcije poput besplatnog pružanja nekih naslova, no stiglo je i 65 zajedničkih tužbi diljem SAD-a. U konačnici procesa, Sony je pristao na nagodbu i odštetu od 15 milijuna dolara

Europska podružnica Sonyja je prošle godine kažnjena s 250 tisuća funti zbog ozbiljne povrede Zakona o zaštiti podataka, a sve se odvijalo u godinama kada poslovanje kompaniji nije išlo najboljim tempom. Kompenzacija koju je Sony ponudio nakon nekoliko tjedana isključenja PSN mreže se odnosila na igraće naslove, no u preliminarnoj nagodbi stvari su postavljene nešto drugačije.

Od 15 milijuna dolara u nagodbi, gotovo tri milijuna odlaze na troškove odvjetnika, a oni koji nisu sudjelovali u Sonyjevoj kompenzacijskoj kampanji 'Welcome Back' dobili su dvije opcije. Jedna je PlayStation 3 ili PlayStation Portable naslov iz liste od 14 ponuđenih igara uz tri PS3 teme, ili tri mjeseca besplatnog PlayStation Plus članstva.


No, nije sve samo u ponudi igara i vezanog materijala. Budući je jasno da su u padu PSN mreže sudjelovali hakeri, koji su istovremeno kupili i osobne podatke s informacijama vezanim uz kreditne kartice, oštećeni potrošači s dokumentiranom krađom će imati pravo na odštetu do 2.500 dolara po zahtjevu.

Sony bi trebao pokriti i sve sudske te administracijske troškove, a konačno saslušanje bi se trebalo održati 1. svibnja 2015. godine.