DOBRA VOLJA I NEŠTO NOVCA

Ove mobilne aplikacije i gadgeti će promijeniti način na koji se hranite

25.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Business Insider je sastavio listu gadgeta i aplikacija koje bi svojim korisnicima mogli pomoći u reguliranju prehrambenih navika. Bilo da je riječ o postizanju samokontrole pri brzini u jelu, zdravstvenoj ispravnosti komada mesa, kontroli sastojaka ili nečem sličnom - za to na tržištu vjerojatno već postoji alat

HAPIfork se tiče upravo vježbanja korisnika za samokontrolu, posebno kod onih koji jedu jednostavno prebrzo. Cijela filozofija oko ovog gadgeta se tiče detekcije pokreta, a u slučaju da stvari idu prebrzo vilica će zavibrirati i svjetlosno signalizirati. Uz to se povezuje i na zasebnu mobilnu aplikaciju, a osnovna ideja je da ako čovjek jede sporije, prije mu postaje jasno da je punog želuca. HAPIfork košta 99 američkih dolara, a riječ je tek o jednom u nizu gadgeta kompanije vezanih uz fitness i zdravlje.

Gadget imena PERES je vrlo napredan i 'prvi prenosivi elektronički nos'. Ovim dodatkom je moguće provjeriti kvalitetu mesa, peradi i ribe, čime se smanjuje rizik od trovanja hranom. Za mjerenje je dovoljno gadget postaviti iznad mesa te na mobilnoj aplikaciji očitati situaciju. Gadget će u svojoj beta verziji koštati 89 američkih dolara.

Liftware bi ljudi drhtavih ruku (iz bilo kojeg razloga) mogli itekako cijeniti. Gadget-žlica navodno poništava do 70 posto svih trešnji, što bi mnogima omogućilo više samostalnosti - možda i po prvi put.


Polako ali sigurno se približavamo stvarima poznatima iz Star Treka. SCiO gadget spektroskopijom analizira koliko šećera se nalazi u jabuci i slično. Ovaj dodatak može detektirati čak i ako je netko stavio drogu u omiljeno alkoholno piće, naravno, u kombinaciji s mobilnom aplikacijom. Gadget stiže tek na proljeće 2015. godine, ali ga je u prednarudžbi moguće ugrabiti za 249 američkih dolara. Više o njemu je moguće pronaći na ovom linku

O Vessyl pametnoj šalici je već bilo riječi na stranicama Gadgeterije, a svakako je u pitanju dodatak vrijedan novog spomena.

Substitutions je aplikacija za iOS platformu namijenjena pružanju alternativa hrani koju korisnici žele izbjeći. Aplikacija košta jedan američki dolar, no u pitanju je nešto prilično zgodno ako nedostaje kakav dio za recept i slično.

Vivino Wine Scanner će korisnike pretvoriti u vrhunske poznavatelje vina. Dobro, neće, ali može pokušati u informiranju. Aplikacija je besplatno dostupna za iOS i Android platforme.

Više dodataka za kuhinju, fitness i zdravlje moguće je pronaći na izvornom linku