NOVI SUSTAV

Zašto Obamin telefon svijetli crveno?

Bionic
Reading

Zvuči nevjerojatno, ali sve donedavno telefoni u zrakoplovu Air Force One, kojim se koriste američki predsjednici, datirali su još iz '80-tih godina prošlog stoljeća

Zamijenjeni su novima tijekom kolovoza 2012. godine.

Kakve koristi aktualni predsjednik Barack Obama? U njegovom uredu i konferencijskoj sali njegovi su telefon smeđe i zlaćane boje, u skladu s drvenim elementima i kožnim stolicama. Oni u konferencijskoj sali imaju gumene podloške kako ne bi klizali po stolu. Svi ostali su standardno sivi.

Ugradnja novih telefona bila je dijelom ugovora vrijednog 81 milijun dolara (oko 445 milijuna kuna), kojeg je izborila tvrtka L-3 Communications 2009. godine.


Uključivao je ugradnju hardvera i softvera zaduženog za upravljanje informacijama tijekom leta (Airborne Information Management Systems - AIMS).

Cilj je bila modernizacija komunikacijskih sustava u zrakoplovu, pri čemu su - između ostalog - zamijenjeni analogni sustavi i integriran novi sustavi za videokonferencije te sučelja za neometan prikaz informacija u svim dijelovima zrakoplova VC-25, koji služi kao Air Force One.

Taj je zrakoplov isprva imao parove uređaja instalirane po cijelom zrakoplovu. Bili su to modeli sa staromodnim slušalicama, bijele i bež boje. Bijela je bila namijenjena nesigurnim, bež sigurnim pozivima. Ugrađeni su u vrijeme dok je predsjednik bio Ronald Reagan

Tijekom 2007. i 2008. godine ugrađena je nova telefonska mreža Executive Voice over Secure IP (VoSIP), koja povezuje Bijelu kuću s visoko pozicioniranim dužnosnicima SAD-a, Ciscov IP telefon 7975G Unified također je instaliran u predsjednički zrakoplov. Sad su svi zamijenjeni modelom Airborne Executive Phone.

Taj je uređaj izvorno je razvila tvrtka Telecore i vjerojatno ga prodala L-3 Communications. Kako je moguće vidjeti u reklamama potonjih, sigurni (visoko enkriptirani) pozivi označeni su crvenom pozadinom na zaslonu, a nesigurni zelenim. Isto vrijedi i za svjetla na stražnjoj strani slušalica.