AKO NISTE ZNALI

Evo kako jednostavno ubrzati mobitel na Androidu

19.07.2014 u 14:20

Bionic
Reading

Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih možete optimizirati i poboljšati izvedbu bilo kojeg pametnog telefona ili tablet računala pogonjenog Androidom

Za većinu njih morat ćete uključiti značajku Developer Options na svom uređaju. Otvorite Settings, pa About Phone/Tablet i kucnite po Build Number, sve dok se ne pojavi skočna obavijest kako je značajka Developer Options uključena.

Namjestite animacije
Iako su vizualno privlačne, mogu usporiti rad vašeg uređaja. Možete ih usporiti ili potpuno isključiti. Otvorite Developer Options, skrolajte do Window Animation Scale, Transition Animation Scale, and Animator duration scale. Za svaku od tih opcija možete namjestiti animacije na skali od 0,5x do 1,0x ili ih isključiti. To bi trebalo ubrzati pojavljivanje menija.


Očistite cache
Koristan kad treba brže učitavati web stranice koje ste posjetili, cache zna biti nezgodan kad se zapuni. Koji god preglednik koristili, možete ga očistiti. Obično tu opciju imate pod Settings u pregledniku, kao i u dijelovima vezanim za privatnost i povijest pretraživanja.

Uklonite nepotrebne aplikacije i procese
Android ima ugrađeni sustav upravljanja energijom, ali nije baš jako pametan. Aplikacije i procesi ostanu aktivni i opterećuju memoriju još dugo nakon što su prestali biti korisni. Slobodno obrišite cache i ubijte procese koje ne koristite. Otvorite Settings, pa Apps. Pazite samo da ne dirate bilo što vezano uz Google Play ili Android Services.

Obrišite cache aplikacija
Ako su neke aplikacije prije dobro radile, a sad stvaraju probleme, moguće je kako je rješenje za njih brisanje cachea. Vrijedi isto upozorenje: pazite po čemu prčkate.

Otvorite Apps, pa Settings te aplikacije i odaberite Clear Cache. To će obrisati sve podatke potrebne za logiranje, pa računajte na to da ćete ih morati ponovno unijeti.

Nadograđujte aplikacije
Nadogradnje mogu pomoći da se aplikacije glatko vrte, budu sigurnije i još štošta. Možete ručno provjeriti jesu li raspoložive u Google Playu, gdje ćete otvoriti My Apps i onda odabrati Update All. Dobit ćete posebno upozorenje ako aplikacije trebaju dodatna dopuštenja, a moći ćete ih i pregledati.

Možete namjestiti uređaj da se sam automatski nadograđuje čim se poveže s internetom. Otvorite Settings u Google Playu i odaberite Auto-update apps


Obrišite widgete koje ne koristite
Vjerojatno na početnom zaslonu imate više widgeta. Koliko ih doista koristite? Riješite se onih koje otvarate rijetko ili nikad. Ako imate i početne zaslone sa samo nekoliko aplikacija na njima, reorganizirajte ih - prebacite aplikacije na druge zaslone, pa obrišite one koje su ostale prazne.

Instalirajte novi launcher
Neće biti čudotvoran, ali malo će ubrzati stvari. Neki su napravljeni kako bi olakšali prilagodbu vlasnikovim potrebama i željama, pa dolaze s hrpom opcija. Drugi su unaprijed optimizirani za brzinu.

Izvor:Android Pit