'EVOLUCIJA ORGANIZACIJE'

Microsoft otpušta 18.000 radnika!

17.07.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Do 18 tisuća zaposlenika kompanije će u sljedećih godinu dana izgubiti pozicije u Microsoftu, čime su se potvrdile dosadašnje glasine o velikom valu otpuštanja. Kompanija je kupovinom Nokijinog mobilnog odjela ugrabila i velik broj novih zaposlenika, koji će činiti veći dio onih koji ostaju bez posla. Riječ je o oko 12.500 mjesta, a sve u sklopu plana za daljnju evoluciju kompanije

Mnogi analitičari su smatrali kako će sukobljenih sličnih ili istih pozicija kupovinom mobilnog odjela Nokije biti mnogo, ali dok su glasine govorile o kakvih osam tisuća mjesta, broj je u konačnici ispao mnogo veći. Nakon prvog pisma koje je CEO Satya Nadella uputio zaposlenicima kako bi najavio novu transformaciju Microsofta, sada je stiglo i drugo, mnogo 'težeg' sadržaja.

'Prvi korak u izgradnji prave organizacije za naše ambicije je usklađivanje radne snage', stoji na početku pisma koje je Nadella uputio svima u Microsoftu. 'Obećavam da ćemo kroz ovaj proces proći vrlo promišljeno i transparentno. (...) Ponudit ćemo otpremninu svim zaposlenicima koje ove promjene pogode, ali i pomoći u prijelazu na druge poslove na drugim lokacijama.'


Ne pretjerano iznenađujuće, Wall Street je reagirao prilično pozitivno na glasine - i samu službenu objavu o rezanju radne snage u Microsoftu. Kompanijine dionice su skočile na najviši iznos u proteklih desetak godina.

Posebno će biti zanimljivo saznati i koji dio segmenta kompanije čini ostatak od 5.500 pozicija koje će uskoro biti uklonjene. Velik problem koji je morio 'stari Microsoft' je bio upravo menadžment i stroga, ali komplicirana hijerarhijska struktura. Upravo na taj segment se osvrnuo i Nadella u oba dosadašnja pisma zaposlenicima. Da se zaključiti kako će svi moći sudjelovati u idejama koje čine restrukturirani Microsoft, jer kompanija planira ukinuti suvišne slojeve menadžmenta kako bi sve funkcioniralo brže i učinkovitije.

Osim rezanja radne snage, Nadella je detaljizirao i neke poslovne poteze čiji se rezultati mogu očekivati vrlo brzo. 'Planiramo prebaciti odabrane Nokia X modele kako bi postali Lumia proizvodi pokretani Windows operativnim sustavom', napisao je Nadella. Je li već došao kraj Microsoftovom i Nokijinom 'izletu' u svijet Android platforme?