'PROJECT ADAM'

Microsoft razvija sustav koji automatski prepoznaje pasmine pasa

19.07.2014 u 19:57

Bionic
Reading

Microsoft Research je u sklopu projekta Adam uspješno napravio sustav umjetne inteligencije koji uz pomoć strojnog učenja i razvijenu mrežu od nekoliko milijardi veza uspješno prepoznaje različite pasmine pasa, čak i kada to ljudi nisu u stanju. Što je bitnije, tim koji stoji iza projekta navodi da je novi sustav do 50 puta bolji od dosadašnjih najkvalitetnijih rješenja

Naravno, moguće primjene ovako razvijenog sustava idu kudikamo dalje od prepoznavanja različitih pasmina životinja. Nije odveć teško zamisliti sustav kojim korisnici pomoću kamerica na mobilnim uređajima snime hranu, a ona bude analizirana u kakvom cloud rješenju te korisniku pruži prehrambene informacije poput kalorija i sl. Moguće bi bilo čak i snimiti kakav madež te analizom spoznati je li riječ o kakvom oboljenju ili barem dobiti savjet je li potrebno otići doktoru.

Tim navodi kako je projekt Adam prvi korak ka ostvarenju upravo takvih sustava, koji u suštini funkcioniraju na principima sličnim kao ljudski mozak. Više o temi je moguće saznati u filmiću Microsoft Researcha:

Microsoft Research razvija sustav koji automatski prepoznaje pasmine pasa

Microsoft navodi kako je s ovim rješenjem potpuno prešao preko svega što je Google radio vezanom za strojno učenje, a analitičari smatraju kako je posrijedi jedno od ključnih područja razvoja u IT svijetu sutrašnjice.


'Kad ste bili dijete, sigurno ste vidjeli slike automobila. Kad ste odrasli, ponekad ste u jednom kutu prozora vidjeli tek djelić automobila, ali ste znali da je to automobil. Istrenirali ste se da ga prepoznate. Ista stvar vrijedi i kada se automobil kreće vrlo brzo, slika postaje malo mutna - ali i dalje znate da je to automobil. To je ono što ovaj sustav radi. Omogućava treniranje različitim vrstama podataka, s različitim vrstama situacija i model postaje robusniji', opisao je projekt Johnson Apacible iz Microsoft Researcha.

Kompanija je objavila i opsežniji pogled na projekt Adam na svojim stranicama, a gdje je moguće pronaći detalje vezane uz prepoznavanje pasa te budućnost programa.