NE DA IM KLJUČ

Evo kako umjetnik trola američke špijune

28.07.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Koristeći, između ostalog, matičnu ploču Arduino i dva laserom obrađena komada prozirne plastike, softverski inženjer iz New Yorka napravio je kazetu koju, tvrdi, nije moguće dešifrirati

Zahvaljujući Edwardu Snowdenu, od 2013. imamo puno bolji uvid u razmjere nadzora, praćenja i špijuniranja kojim se bavi NSA. Mnoge surferice, mnogi surferi postali su, vjerujemo, zbog toga bar ponešto oprezniji online. A neki su krenuli u suprotnom smjeru.

Krajem svibnja haker-umjetnik David Huerta poslao je u sjedište NSA-e tajanstveni paket, koji je sadržavao enkriptiranu kazetu sa 'zvučnom kulisom za modernu špijunsku državu'.


Njen je sadržaj, navodno, nedostupan zbog toga što bi za to bio potreban osobit kriptografski ključ. Zadržao ga je za sebe, naravno. 'Kao podsjetnik da su pravila matematike jača od pravila čak i najmoćnijih država', kaže.

Huerta je zvuk namjerno loš, kako bi dočarao tipični prisluškivani telefonski razgovor. Kućište je namjerno prozirno, kako bi simboliziralo prikrivenu zlorabu pametnih telefona. Nije zamišljeno da bude crna kutija, doslovno ili u prenesenom značenju - moći će ju preslušati samo oni kojima da ključ.

Izvor:Motherboard