DIGITALNA UMJETNOST

Kad je tehnologija platno, a kod - kist

23.07.2014 u 07:37

Bionic
Reading

U londonskoj galeriji Barbican u tijeku je izložba 'Digital Revolution'. Njen dio je Googleov projekt 'DevArt' - izbor umjetničkih instalacija temeljenih na računalnom kodu

Google je angažirao etablirane umjetnike (Karsten Schmidt, Zach Lieberman te dvojac Varvara Guljajeva i Mar Canet) i pokrenuo natječaj za nove nade koje će im se pridružiti.

Na natječaju je pobijedio francuski duo Béatrice Lartigue i Cyril Diagne s instalacijom Les métamorphoses de Mr. Kalia. U sklopu nagrade dobili su 25 tisuća funti (oko 230 tisuća kuna), kao i podršku Google Developersa i Barbicana u pretakanju koncepta u digitalnu umjetničku instalaciju.


Lartigue i Diagne počeli su sa skicom instalacije. Prije no što je upogonjena, trebalo je temeljito provjeriti kod, kako se ne bi provukao kakav bug, ali i funkcioniranje cijele instalacije na mjestu gdje je postavljena.

Les métamorphoses de Mr. Kalia

Njihova je instalacija jedna od ukupno četiri postavljene u Barbicanu. Izložba Digital Revolution traje do 14. rujna, nakon čega DevArt kreće na svjetsku turneju.

DevArt je osmišljen kako bi se promicala umjetnost napravljena računalnim kodom, u kojoj razvojni programeri koriste tehnologiju kao platno i kod kao materijal za stvaranje inovativnih, interaktivnih umjetničkih instalacija. Dio je globalne inicijative, pokrenute u veljači ove godine, koja ima i vlastito web odredište na adresi g.co/devart

Sve se sudionike potiče na otvaranje njihovih kreativnih i tehnoloških procesa drugima, od ranih skica i koncepata do završenih instalacija.

DevArt

Izvor:Engadget