REGULATORNA TIJELA U AKCIJI

Europa se priprema za rat protiv 'digitalnih kolonista'

12.07.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Regulatori EU uzvraćaju udarac, nakon što niz IT divova iz Silicijske doline već godinama uspješno izbjegavaju plaćanje poreza, narušavaju privatnost i općenito čine svojevrsne digitalne kolonije, piše Juliette Garside za The Guardian

'Europa se priprema za novi rat. U pitanju nije bitka vezana uz religiju, politiku, zemlju ili prirodne resurse. Sirovi materijal koji Pariz, Bruxelles i Berlin mobiliziraju za obranu je digitalno okruženje stanovnika Europe; njihovi neprijatelji su korporacije iz Silicijske doline koje žele dominirati tim okruženjem', stoji u početku teksta objavljenog na stranicama The Guardiana.

Uistinu, Juliette Garside vješto argumentira kako u današnje doba digitalni podaci imaju sve višu vrijednost te da postupno izbacuju sve ostale - poput one o fosilnim gorivima. Dugo vremena na meti EU regulatornih tijela je bio Microsoft, a njegovu ulogu su sada preuzeli Google i drugi. Usprkos određenim pobjedama u tom smislu, Google se i dalje doživljava kao prijetnja, no kompanija iz Mountain Viewa nije nikakav izuzetak, već dio gomile koju čine još i Apple, Amazon i Facebook.


Dok je Google pregovorima uspio zaključiti dio priče, nova se odmah potom otvorila - a vezana uz rezultate pretraživanja, što vjerojatno znači i novo poglavlje u istrazi koja se vodi unutar EU. Istovremeno je Amazon na meti zbog izbjegavanja poreza te određenih prisilnih poteza prema prodavačima. Facebook, kojeg danas čini više od 1,2 milijarde korisnika ima velikih problema vezanih uz privatnost.

Apple se nalazi u sličnim nevoljama kao i Amazon - izbjegavanje poreza, koje je ostvareno zahvaljujući jednom ugovoru, a koji se pak nalazi pod istragom tijela EU.

Što točno očekuje divove iz Silicijske doline kada EU 'pokaže zube' moguće je pročitati u cijelom tekstu na stranicama The Guardiana