ZAKRIVLJENOST ZA SUTRAŠNJICU

Sony sprema revoluciju u senzorima za fotoaparate

08.07.2014 u 14:52

Bionic
Reading

Senzori koji čine kamerice kako u mobilnim uređajima, tako i u svijetu 'odraslih' fotoaparata uglavnom su ravni, a problem vezan uz zakrivljenost polja se rješava različitim metodama kompenzacije. Kako slika ne bi bila mutna na rubovima te da bi oštrina slike bila jednaka po cijeloj površini senzora uz brojne druge prednosti, Sony je razvio zakrivljeni senzor

Naslovna fotografija je prema informacijama sa stranice Nikkei prva objavljena, a napravljena na takvom senzoru. Iako je slika premalena da bi se dalo zaključiti išta osim toga da senzor radi, nade koje kompanija polaže u tehnologiju su velike.

Sonyjev čelnik odjela za uređaje navodi kako je kompanija senzor izvela po uzoru na oči, a zahvaljujući čemu su eliminirani problemi vezani uz aberacije i vinjetiranje. Kazuichiro Itonaga je za vrijeme VLSI simpozija na Havajima prošli mjesec otkrio više modela zakrivljenih senzora. Jedan je bio dijagonale 11 milimetara (tip 2/3"), koji bi se dao iskoristiti u mobilnim uređajima, drugi je bio full-frame senzor.


Senzori se navodno proizvode u uobičajenom obliku, da bi se naknadno trajno savili i učvrstili keramičkim slojem. Dok se proizvođači optičkih elemenata za fotoaparate muče sa svakim modelom objektiva kako bi kompenzirali zakrivljenost slike i učinili je što oštrijom u svim dijelovima, Sonyjevo rješenje bi trebalo drastično olakšati stvar.

Osim pojednostavljivanja izrade objektiva i optimizma vezanog uz poboljšanje optičkih performansi, Sonyjevo rješenje bi trebalo i povećati osjetljivost. Riječ je o tome da ovakav dizajn pruža 1,4 puta bolju osjetljivost u sredini i dva puta bolju osjetljivost na rubovima, uz to što je smanjen šum kojeg radi 'tamna struja' (struja koja teče pikselima na senzoru čak i kada ne primaju svjetlo).

Keplerov svemirski teleskop koristi čitavu mrežu senzora (u konačnici se dobije zakrivljena površina) kombiniranu s posebnom optikom kako bi pružio što je moguće manje distorzija, dok traži planete slične Zemlji.

Dok Sony navodi kako je sve spremno za komercijalnu proizvodnju svog rješenja, službenog datuma još uvijek nema, kao ni cijene, koja će izgledno biti povisoka zbog (barem u početku) povećanih troškova proizvodnje. Očekivanja entuzijasta su velika, a hoće li to biti opravdano tek treba vidjeti. Neki smatraju kako će korištenje ovakvih senzora otežati dizajniranje tzv. 'zoom' objektiva, dok drugi smatraju kako je riječ o sljedećem velikom koraku u evoluciji digitalnih fotoaparata. Sony se, u konačnici, tamo već našao u nekoliko navrata