U ŠEST KORAKA

Kako obrisati korisnički račun na Facebooku

05.07.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Ako ste mislili da je dovoljno kliknuti na jedno dugme kako biste napustili najpopularniju svjetsku društvenu mrežu jednom zauvijek, prevarili ste se. Ima oko toga dosta posla

Razmišljate o gašenju i brisanju profila na Facebooku? Niste jedini - ima i onih koji otvoreno zagovaraju napuštanje Facebooka. Motivira li vas zabrinutost zbog zaštite privatnosti, ne želite biti Facebookov laboratorijski zamorac ili vam jednostavno jede previše života, manje je važno. Želite van. Odlučili ste i točka.

No postupak nije tako jednostavan kakvim se čini. Dapače, gotovo sigurno je zahtjevniji nego što i skeptičniji među vama misle.

Za početak, imajte na umu da deaktivacija nije isto što i brisanje. Korisnički račun na Facebooku možete deaktivirati bilo kad, što znači da će vaš timeline i podaci nestati s te društvene mreže sve dok ponovno ne reaktivirate svoj račun. Kad to učinite, vratit će se i podaci.

Brisanje znači da više nikad nećete imati pristup svom korisničkom računu, kao ni sadržaju na njemu.

Većina vaših osobnih podataka, poput e-mail adrese, bit će uklonjena. Ali neki će - poruke i fotografije, recimo - ostati dostupni još neko vrijeme zbog tehničkih razloga. U Facebooku tvrde da ti podaci neće moći biti izravno povezani s vama, kao ni pretraživi kao vaši te će ostati nedostupni ostalim korisnicima Facebooka.

Ako ste i dalje sto posto sigurni da ga se želite riješiti, evo što vam je činiti, korak po korak.

1) Napravite kopiju svojih podataka na Facebooku

Facebook vam omogućava preuzimanje kopije vaših podataka u formatu .zip, što uključuje objave, fotografije i još puno toga. Učinite to jer će nestati s Facebooka nakon što obrišete korisnički račun.

Kliknite na lokot u gornjem desnom kutu Facebooka. Odaberite See More Settings. Kliknite na General (prva opcija u meniju). Kliknite na Download a copy of your Facebook data. Dovršite postupak tako što ćete kliknuti na Start My Archive

Nakon što preuzmete .zip datoteku, pohranite je na sigurno negdje na čvrstom disku.

Kako biste spremili pojedine fotografije, kliknite na Options pri dnu fotografije i odaberite Download

Po Facebookovim Uvjetima korištenja, kad obrišete fotografije i video ili svoj korisnički račun, oni bivaju obrisani na način sličan pražnjenju košarice za reciklažu u Windowsima. Drugim riječima, uklonjeni sadržaj mogao bi i dalje biti pristuan ponegdje tijekom 'razumnog razdoblja', ali neće biti dostupan drugima, osim ako imaju poveznicu koja vodi izravno na njega.

2) Provjerite povezane aplikacije

Facebook se toliko ukorijenio u naše aktivnosti na webu da ga koristimo i za logiranje u aplikacije, igre i web odredišta. Činimo to kako bismo uštedjeli na vremenu i pomogli tim aplikacijama da nam posluže više personalizirani sadržaj (i oglase). Ali time im dajemo ujedno i pristup našim podacima.

  • +4
Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kojima točno? Pa, osnovni set uključuje naše korisničko ime, sve podatke koje smo označili kao javne i naš popis prijatelja.

Evo kako možete provjeriti aplikacije povezane s vašim korisničkim računom na Facebooku.

Kliknite strelicu usmjerenu prema dolje u gornjem desnom kutu. Odaberite Settings. Kliknite Apps u lijevom stupcu. Dobit ćete popis aplikacija.

U neke se možete ulogirati bez Facebooka, u neke ne. Imajte i to na umu pri donošenju odluke o brisanju. Pogledajte u kojima možete zamijeniti Facebookov login nečim drugim, pa to i učinite.

3) Isključite aplikacije na Facebooku

Nakon što ste završili s prethodnim korakom, za svaki slučaj isključite te aplikacije i u postavkama Facebooka.

Kliknite strelicu usmjerenu prema dolje u gornjem desnom kutu. Odaberite Settings. Kliknite Apps u lijevom stupcu. Uklonite svaku aplikaciju s popisa tako što ćete kliknuti na 'x' smješten uz nju.

Pojavit će se skočni (pop-up) prozor sa zahtjevom za potvrdu uklanjanja aplikacije. Označite opciju Delete all your [ime_aplikacije] activity on Facebook. This may take a few minutes. Kliknite na Remove

Potom kliknite na Edit (s desne strane opcije Use apps, plugins, games and websites on Facebook and elsewhere?). Klinite Turn Off Platform

4) Provjerite koji su podaci ostali u aplikacijamaNiste još gotovi. U aplikacijama može i dalje biti još podataka. Ako vas to brine, Facebook preporučuje kontaktiranje proizvođača aplikacije izravno. Ne smiju se oglušiti na vaš zahtjev za uklanjanjem podataka.

Prije no što im se javite, pogledajte njihovu politiku zaštite privatnosti kako biste bolje razumjeli na koji način aplikacija prikuplja, dijeli i koristi vaše podatke.

Evo dijela najpopularnijih:

FarmVilleFoursquareInstagramPinterestWords With Friends

Imate li korisnički račun na Instagramu, moguće je da se nikad nećete uspjeti riješiti Facebooka. Nakon što ih je Facebook kupio, u Instagramu su promijenili politiku zaštite privatnosti kako bi omogućili dijeljenje podataka s Facebookom.

5) Očistite povijest pregledavanja na Facebooku

Kad u idućem koraku obrišete korisnički račun, vaši će tagovi, komentari, lajkovi i ostalo nestati sa stranica drugih korisnika.

Hoće li oglašivači i dalje imati pristup vašim podacima? Prema Facebookovoj politici korištenja podataka, neće. Osim ako ste im dali odobrenje. Moguće je da će oglašivače obavijestiti da ste uklonili svoje osobne podatke.

Za svaki slučaj, otvorite Activity Log na svojoj profilnoj stranici (nalazi se u desnom kutu velike profilne fotke). Kliknite na olovku pored svake aktivnosti i odaberite Delete ili Unlike

Nakon toga s lijeve strane, ispod opcija Photos, Likes i Comments, pronađite link More. Kliknite na njega. Pronađite na popisu opciju Search. Dobit ćete povijest pretraživanja, kronološki posloženu. Kako biste obrisali sve, kliknite na Clear Searches. Potvrdite brisanje u skočnom prozorčiću.

6) Napokon - obrišite korisnički račun

Kliknite ovdje i utipkajte podatke za logiranje ako to zatraži. Potom kliknite Delete My Account i potvrdite. Provjerite e-poštu kako biste bili sigurni da je proces brisanja počeo. Ne dobijete li obavijest, provjerite spam folder.

Nemojte se logirati na Facebook bar 14 dana. U suprotnom, korisnički račun bit će obnovljen. Treba proći između 30 i 90 dana prije no što svi podaci budu obrisani.

Pogledajte i ovu ilustriranu povijest Facebooka:

Ilustrirana povijest Facebooka

Izvor:Mashable