SLINGSHOT

Upoznajte Facebookov novi adut protiv Snapchata

18.06.2014 u 16:22

Bionic
Reading

Nova aplikacija, osmišljena za kratkotrajno dijeljenje fotografija i videa, dolazi s kvakom: želite li vidjeti što drugi nude, morate prvo sami podijeliti sadržaj

Koncept, poznat ponajviše po aplikaciji Snapchat, potiče ljude na dijeljenje fotografija i videa koje možda inače ne bi tako što obećava da će biti obrisane ubrzo nakon što su pregledane.

Za razliku od većine drugih aplikacije te vrste, Slingshot (Praćka) će od vas tražiti da prvo nešto podijelite, pa vam tek nakon toga omogućiti pregled onog što drugi nude, a i više je fokusiran na slanje skupinama umjesto pojedincima. Time želi potaći više uploada i kreativnosti, kažu u Facebooku.

Toj društvenoj mreži ovo je drugi pokušaj ulaska na teritorij tzv. efemernih aplikacija. Prva je bila aplikacija Poke iz 2012. godine, koja je oponašala Snapchat tako što je nudila opciju uništavanja fotografije nakon jedne, dvije, tri, pet ili deset sekundi. Uklonjena je tiho tijekom prošlog mjeseca.


Snapchat je u međuvremenu bilježio brz rast broja korisnika i tržišne vrijednosti. Facebook ih je lani navodno pokušao preuzeti za tri milijarde dolara (oko 16,5 mlrd kuna).

Zato su se sad odlučili na drukčiji pristup. Fotke i video zapisi i dalje će se sami uništiti nakon pregledavanja, ali moći ćete ih gledati koliko god želite, sve dok ih ne uklonite sa zaslona.

Kad prvi put otvorite Slingshot (za Android ili iOS), vidjet ćete jednostavnu aplikaciju za kameru. Postavke uključuju mogućnost uključivanja i isključivanja bljeskalice, značajku za snimanje selfija kojom se uključuje prednja kamera i popis pri vrhu prema kojem znate koliko slika drugih korisnika Slingshota čeka na njih.

Možete snimiti fotografiju ili video. Nakon snimanja fotografije, možete joj dodati tekst, ikonice, pa čak i crteže. Kad završite, odaberete prijatelje kojima želite poslati svoje umjetničko djelo - svima, skupini njih ili samo jednoj osobi. Mogu vam i odgovoriti, ako žele, i to izravno, bez potrebe da nešto prvo podijele.

Jedini dio aplikacije izravno povezan s Facebookom je onaj koji omogućuje povezivanje s kontaktima na toj društvenoj mreži. To, kao i izostanak oglašavanja s Facebookovim brendom, neuobičajeni su potezi za kompaniju Marka Zuckerberga. Čak je i na zasebnoj, crnogorskoj domeni.

Prvu verziju napravili su Flynn i Rocky Smith tijekom hackatona u prosincu prošle godine. Rocky sad predvodi desetoročlani tim koji radi na razvoju aplikacije.

U Facebooku očekuju postupan rast broja korisnika. Aplikaciju će nadograđivati i mijenjati usput.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Snapchata - već su najavili nove značajke svoje aplikacije, koje će omogućiti prikupljanje i dijeljenje fotografija i videa skupinama korisnika na istoj lokaciji, u sklopu većeg događanja.

Izvor: CNET