VJEČNA BIROKRACIJA

Kakvi su to e-građani koje Vlada šalje na šaltere?!

10.06.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske danas je predstavila svoje nove web stranice te usporedo i novi projekt e-građani, koji bi, kako sami kažu, napokon trebao ‘ukinuti zamorna čekanja u redovima državnih ureda’. Zvuči divno, ali u stvarnosti nismo ni na korak do toga

Projekt e-građanin predstavila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te pomoćnik ministra uprave Darko Parić u Banskim dvorima.

Kažu da je projekt pripreman godinama i da će od danas svatko na portalu moći imati svoj elektronički pretinac za komunikaciju s cijelom državnom upravom, a on će biti personaliziran po želji korisnika.

Sve institucije koje od građana budu tražile rodne listove morat će od danas prihvatiti i e-rodni list koji će svaki građanin moći dobiti putem interneta.

Osim e-rodnog lista, Vlada je građanima omogućila cijeli niz drugih e-usluga dostupnih preko stranice gov.hr.

Ipak, jedna stvar upala nam je u oko. Naime da biste postali e-građani, morate prvo biti oni stari, navikli na ranije spomenuta ‘zamorna čekanja u redovima državnih ureda’, jer za korištenje spomenutih e-usluga potrebno je fizički otići do ‘označenih šaltera u poslovnicama Financijske agencije (FINA) u Republici Hrvatskoj’ kako biste dobili vlastitu elektroničku vjerodajnicu.

Vratimo se na početak priče - hoće li nam Vlada ikada ponuditi pravu e-uslugu? Kako sada stvari stoje, teško.