BRAZUCA IZNAD SVIH

Lopta Svjetskog prvenstva je savršena, kažu znanstvenici

10.06.2014 u 20:52

Brazuca finale Rio - službena lopta finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Adidas

Bionic
Reading

Ovog tjedna počinje novo izdanje najvećeg nogometnog natjecanja na svijetu. Ove godine Adidas je za SP pripremio potpuno novu loptu, a ako je vjerovati japanskim znanstvenicima, ona svojim karakteristikama nadmašuje sve dosadašnje

Dizajn lopte Brazuca finale Rio inspiriran je zelenom i zlatnom bojom koje se nalaze na trofeju Svjetskog prvenstva. Tehnologija i izgled ostali su vjerni lopti predstavljenoj u prosincu prošle godine, posebnoj po tome što se sastoji od šest identičnih dijelova koji omogućavaju unaprijeđeno držanje, dodir, stabilnost i aerodinamiku na samom terenu.

Adidas je svim reprezentacijama koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo isporučio Brazucu kako bi sve ekipe imale dovoljno vremena za trening i privikavanje na novu loptu. Ona se dosad koristila u natjecanjima poput Svjetskog klupskog prvenstva, Kupa kralja, njemačkog nogometnog kupa te u mnogim drugim međunarodnim prijateljskim utakmicama.

Japanski znanstvenici testirali su Brazucu, usporedivši je s loptama Teamgeist 2, koja je korištena na Europskom prvenstvu 2008, te Jabulani, koja je korištena na Svjetskom prvenstvu 2010. Japanci su usporedo testirali lopte u zračnim tunelima te mjerili otpor zraka pri ubrzanju i sličnim slučajevima. Testirali su također ponašanje lopte pri udarcima robotičke noge, a u svim testovima pobjedu je odnijela Brazuca.

Više detalja o testovima nađite preko ovog linka, a našim igračima na SP-u možemo samo poželjeti sreću, jer lopta je, kako se ispostavlja, savršena.