NE SAMO SKYPE

Iskoristite vašu webkameru za nešto više

10.06.2014 u 20:08

Bionic
Reading

Prijenosnici, tableti, pametni telefoni i još hrpa drugih gadgeta današnjice opremeljena je prednjim kamericama, a one na računalima još dodatno skupljaju prašinu čekajući kakav Skype ili sličan video poziv. Iskoristite web kamerice za nešto više od toga

Web kamerice mogu poslužiti u sigurnosne svrhe. Dok mnogi nabavljaju samostalna (i skupocjena) rješenja za osiguravanje svojih nekretnina ili ureda, moguće je iskoristiti vrlo jeftinu kamericu u kombinaciji s besplatnim softverom.

Yawcam (Yet Another WebCAM) je komadić softvera kojim se može izvesti upravo to. Video streaming, ugrađen web server, detekcija pokreta - sve ovo prašnjavu kamericu na osobnom računalu može podignuti natrag u život. Ako pak koristite Mac računalo, nemojte zaboraviti na Signature Capture funkciju, kojom ćete na jednostavan način prenijeti svoj stvarni potpis u digitalni svijet i dokumente.

Iako obično slabašne razlučivosti, web kamericama je i dalje moguće kreirati zanimljive stop-motion ili time-lapse filmiće. Zahvaljujući komadiću softvera nazvanom Flix (dostupnom za računala i mobilne platforme), moguće je eksperimentirati i raditi upravo to. Snimanjem fotografija u intervalima i spajanjem u video se mogu dobiti različiti efekti.

Osim igrarija s video i foto efektima, web kamerice postaju sve popularnije za još dvije stvari – live streaming te video blogging. Bilo da je riječ o nekom video komentaru kojeg želite snimiti i postaviti na servise Vimeo ili YouTube, ili da je u pitanju prijenos igranja vaše omiljene igre na Twitch.tv i slična odredišta, otvorena je nova dimenzija komuniciranja koju svakako vrijedi isprobati.