NAUČITE KAKO

Mislite da ne možete bolje na Instagramu? E, pa možete

09.06.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Želite imati super fotke na Instagramu, ali ne znate kako ih napraviti? Evo pet jednostavnih savjeta kako iz kamere na mobitelu izvući maksimum

Dolaze od havajskog fotografa Jakea Marotea, čije fotke napravljene iPhoneom prati više od 30 tisuća instagramaša.


1) Igrajte se s fokusom kamere

Kamera na vašem mobitelu automatski će se fokusirati. No, postoji mogućnost da sami odredite što će biti u fokusu, tako što ćete kucnuti prstom po zaslonu na mjestu gdje se ta osoba ili objekt nalazi. U većini slučajeva, to će promijeniti osvjetljenje vaše fotografije.

Fokusirate li nešto što je blizu (u prednjem planu), to će se na fotki istaknuti, a pozadina će postati svjetlijom. Ako se fokusirate na nešto što je daleko, poput neba, ono ispred vas postati će tamnije, a slika neće biti preeksponirana ili preosvijetljena.

Pokušavate li, recimo, fotografirati nekog sa zalaskom sunca u pozadini, možete birati hoće li fokus biti na osobi (i time izblijediti zalazak) ili na nebu, zbog čega ćete na fotografiji osobu vidjeti kao siluetu.

2) Naučite koristiti bljeskalicu (blic)

Što ako želite da se vidi i zalazak i osoba? Trebat ćete pomoć bljeskalice, koja ima tri postavke: automatsku, uključena i isključena.

Kad se nađete u uvjetima slabijeg osvjetljenja, blic je vaš prijatelj. Na mobitelima nisu jaki, pa se pobrinite da je ono što fotkate blizu.

3) Naučite koristiti opciju brzog ispucavanja (burst)

Netko skače od veselja, a vi to želite ovjekovječiti? Brojni novi jači modeli imaju opciju brzog ispucavanja fotki (burst mode), koja omogućuje snimanje više snimki u sekundi.

To je super kad bilježite nešto ili nekog u brzom kretanju jer ćete dobiti niz fotografija iz kojeg možete odabrati najbolju.


4) Aplikacije su vam prijatelji

Proučite što se nudi za vaš uređaj i kameru koju koristi u dućanima aplikacijama online. Marote, recimo, koristi Camera+, koja mu pomaže tako što postavlja linije zahvaljujući kojima može dobiti ravan horizont na pejzažnim fotografijama, a ima i opcije brzog zatvaranja otvora blende, ručnog namještanja točki fokusa i ekspozicije te odbrojavanja do okidanja.

Fotke obrađuje Filterstormom, pojednostavljenim Photoshopom za iPhone, kako ga naziva. Preporuča i Snapseed, kako bi dobio prirodnije boje te poboljšao kontrast i osvjetljenje.

5) Nabavite dodatnu opremu

Kompozicija fotografije igra veliku ulogu u njenom konačnom izgledu. To je naročito važno kod pejzažnih fotografija, kad često ne stane u kadar sve što bi htjeli. U tim situacijama dobro će vam doći dodatni objektivi, poput širokokutnog i ribljeg oka.

Nije loše imati ni kućište otporno na vodu, pogotovo ako namjeravate snimati zabavne trenutke na kupanju.