SKYNET JE BLIZU

Superračunalo prvi put nasamarilo korisnike da je čovjek

09.06.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Prvi put uopće je neko računalo uspješno prošlo Turingov test - i to uvjerivši korisnike da je ono 13-godišnji dječak. Pet računala je testirano na Royal Society u Londonu, kako bi provjerili mogu li prevariti ljude na način da oni pomisle kako komuniciraju sa stvarnim osobama

Test je dobio ime po Alanu Turingu, a riječ je o provjeri 'inteligencije računala'. Standardni test uključuje suca, koji komunicira s jednim čovjekom i računalom, bez znanja koji je od njih stvarna osoba. Kada sudac nije potpuno siguran koji je sugovornik 'stroj', smatra se da je računalo prošlo test.


Kako bi test bio uspješan, 30 posto ispitivača/sudaca je moralo biti prevareno u seriji petominutnih razgovora, navode na Sveučilištu u Readingu. Računalni program posebne namjene (simulacija 13-godišnjeg dječaka) je uspješno uvjerio 33 posto sudaca da je 'osoba'. Program nazvan Eugene Goostman je još 2012. uspješno prevario 29 posto od 25 sudaca, a jedan od njegovih tvoraca, Vladimir Veselov je već ranije spominjao da su u razvojnom timu proveli značajno vrijeme kako bi fikcijskog Eugenea učinili što uvjerljivijim.

'U polju umjetne inteligencije ne postoji nikakva legendarnija ili kontroverznija prekretnica od Turingovog testa', rekao je Kevin Warwick sa Sveučilišta u Readingu. 'Ovaj događaj će ostati zapisan u povijesti kao jedan od najuzbudljivijih', dodao je.

Warwick je dodao kako je i do sada postojao niz tvrdnji da je Turingov test prijeđen, no napominje kako pravi test ne postavlja pitanja ili teme prije odvijanja samih razgovora - te da je upravo stoga ovo istinski prvi put da je računalo zamijenjeno za osobu.

Više o Turingu i rezultatima je moguće pronaći na izvornom linku. Ako vas zanima koliko je inteligentna stara verzija Eugenea dostupna online - svakako posjetite ovaj link