Microsoft

10 zanimljivosti o Microsoft Officeu koje sigurno niste znali

29.06.2016 u 14:37

Bionic
Reading

Vjerojatno znate da su upravo Microsoft Office alati u samom vrhu najupotrebljavanijih alata na računalima. No, sigurno ne znate neke od ovih zanimljivosti.

Danas je teško zamisliti računalo bez Microsoft Office alata. Ukorijenili su nam se u svakodnevnicu do te mjere da se “informatička pismenost“ mjeri poznavanjem rada u Office alatima, a rijetki su oglasi za posao koji ne uvjetuju upravo poznavanje rada u Officeu.

No, nije sve tako počelo.
Evo 10 najzanimljivijih činjenica o Microsoft Office alatima.

1. Excel je prvi Office alat
Još od 1982. godine, kad je pušten pod imenom Multiplan, Excel slovi kao alat s najviše (neistraženih) mogućnosti među Office alatima. Tek 1985. godine, kad je pušten za Macintosh računala, dobiva poznato ime - Excel.

Zanimljivo je i to da je mišljenje oko Excela podijeljeno: ljudi ga vole ili ne vole, rijetki su oni koji su indiferentni kad je u pitanju ovaj alat. Naravno, ljubav je veća što je poznavanje alata bolje.

2. Prvi Office paket je sastavljen 1989. godine
Iako su se do tada alati mogli zasebno koristiti, tek 1989. godine stvoren je prvi paket osnovnih Office alata. Paket je obuhvaćao alate koje i danas koristimo: Word, Excel, PowerPoint (koji je prethodno bio nazvan Presenter) i Mail (kojeg kasnije zamjenjuje Outlook).

Sve što je potrebno za posao i komunikaciju konačno je na jednom mjestu.

3. Pola desetljeće bilo je potrebno za puštanje Accessa
Popularna baza podataka zadavala je podosta problema Microsoftovim stručnjacima. No, nakon gotovo 5 godina izrade, Access ulazi u Office paket i nudi u potpunosti nove mogućnosti korištenja velikih količina podataka.

Koliko je Access zaista moćan alat govori i činjenica da se vrsni poznavatelji Excela i Accessa ponekad ne mogu odlučiti koji im je od ova dva alata bolji.

4. AutoCorrect se pojavljuje u Wordu već 1993. godine
Jedan od najpopularnijih alata u svakodnevnom korištenju na računalu definitivno je Microsoft Word.

No, poznavanje pravopisa i gramatike je ono što nam čini pisanje više ili manje izazovnima, zato nam je pomoć uvijek dobrodošla. Stoga, danas gotovo da i nema alata za pisanje, na bilo kojem uređaju, a koji u sebi nema ugrađenu podršku za jezik na kojem pišemo.

Jeste li znali da najnoviji Office 2016 ima podršku za čak 102 jezika?

5. Spajalica - prvi pametni Office asistent
Od svih pametnih Office asistenata koje smo mogli izabrati unutar Word alata, najčešće nas je gnjavila mala spajalica Clippy (Microsoft Paperclip).

Zanimljivo je i to da su se korisnici toliko bunili i kritizirali malu nametljivu spajalicu da Microsoftu nije preostalo ništa drugo nego da je ukloni, što se i dogodilo 2003., a 2014. se na kratko vratila kao prvoaprilska šala.

6. OneNote - najpoželjnija digitalna bilježnica
Jedan od najkreativnijih alata unutar Microsoft Office paketa svakako je OneNote. Digitalna bilježnica koja je pobudila veliki interes čim je izašla, još 2003. godine.

U međuvremenu se OneNote razvio u alat koji nudi pregršt mogućnosti: od obrađivanja teksta, stvaranja isječaka s weba, slanja pošte, snimanja fotografija i glasovnih poruka do pretvaranja slike u tekst, ali i mnogo više od toga.

Od 2014. godine OneNote alat je besplatan za sve korisnike i sve platforme.

7. The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog
Ovaj engleski pangram sastoji se od svih slova engleske abecede, a koristio se kao odlična vježba za tipkanje.

Jeste li znali da ako u svoj Word dokument upišete “=rand.old()“ automatski će vam ispisati nekoliko redaka ove rečenice? Pokušajte!

Također, ako želite doznati dodatne savjete za uređenje word dokumenta, utipkajte “=rand()“ u svoj Word dokument i tekst koji će vam se pojaviti opisat će vam dodatne mogućnosti.

8. Prilagodite alatnu vrpcu u Office aplikacijama
S novim 2010 Office aplikacijama dobili smo mogućnost dodati i prilagoditi svoj dio alatne vrpce. One alate koje najčešće koristimo sada možemo grupirati i smjestiti na jedno mjesto umjesto traženja po tabovima.

Jeste li već pokušali prilagodili svoju vrpcu?

9. Jedna Office 2016 licenca za sve uređaje
Rapidni razvoj nove tehnologije unosi mnoge promjene. Smartphone, tablet i prijenosno računalo uređaji su bez kojih radni dan ili komunikacija postaju nezamislivi.

Zato Microsoft konačno uvodi novu Office 365 licencu za cijeli paket alata koji ima jedan instalacijski ključ odnosno licencu cijelog paketa za više uređaja istodobno. Tako se sad svi Office 2016 alati i usluge mogu koristiti na jednom računalu, tabletu i smartphoneu, bez obzira na operativni sustav.

10. Office 365 – paket koji konačno ima sve
Potreba za online kolaboracijom s ljudima unutar i izvan zemlje, odrađivanjem radnih zadataka i izvan ureda, ali i sve veća potreba za skladištenjem podataka tjera Microsoft da osmisli proizvod koji će pratiti ubrzani svakodnevni ritam.

Zato Microsoft konačno uvodi Office 365 Personal paket, jedinstvenu grupu alata i usluga za sve korisnike, ali i sve operativne platforme koji uključuje:
•najnovije Office 2016 alate koji se mogu koristiti i online,
•alate i usluge koji se mogu koristiti na jednom računalu, tabletu i smartphoneu,
•OneDrive cloud mjesto za spremanje do 1000 GB podataka,
•60 minuta Skype razgovora prema fiksnim linijama unutar i izvan zemlje,
•ažuriranja svih alata i trenutačnu korisničku podršku.

Sve odjednom na jednom mjestu i to za samo 299 kn na godinu dana!

Ako vas je ovo dodatno motiviralo, ne bojte se kliknuti na jednog od naših partnera kako biste kupili Office 365 Personal paket po ovoj jedinstvenoj cijeni!