ISPROBALI SMO

Fantastični Gravity Rush 2 okrenuo je naš svijet naglavačke

06.02.2017 u 08:28

Bionic
Reading

Bez neke pretenzije mogu priznati kako obožavam igre sa neobičnim premisama. Kad sam prvi put na Viti isprobao videoigru u kojoj preuzimam ulogu djevojke koja može izvrtati gravitaciju zbilja nisam ni sanjao da njezin nastavak može biti ovoliko dobar

Kat, glavna junakinja izvornog Gravity Rusha u dvojci radi sve ono što ju je činilo jedinstvenom, s time da iza nje ovoga puta stoji moć PlayStationa 4. Za one koji na Sonyjevoj prijenosnoj konzoli nisu zaigrali izvornik recimo da se radi o akcijskoj avanturi gdje glavni lik može izvrtati gravitaciju.

Ovaj koncept ujedno je apsloutno bizaran a ujedno i jako maštovit – pogotovo ako ga iskoristite kao što je to napravio igrin dizajner Keiichiro Toyama, čovjek koji je svoju karijeru izgradio prestravljujući ljude legendarnim survival hororima Silent Hill i Siren.

Umjesto da Gravity Rush svede na razinu jednostavne razbijačine, on do krajnosti isteže koncept manipulacije gravitacijom. Do te mjere, dapače, da će onima koji nisu navikli na igre u kojima se slobodno krećete u 360 stupnjeva vrlo vjerojatno uzrokovati mučninu. Tim rečeno, iskreno se nadam da nikome neće pasti na pamet ovo prenositi u virtualnu stvarnost.

Koncept slobode kretanja u ovoj prekrasno osmišljenoj eskapadi funkcionira na izrazito bizaran način. Kat može, naime, svjesno birati što je 'gore' a što 'dolje'. Ovo joj među ostalim omogućuje da leti, makar ono što zapravo radite cijelo vrijeme je padanje. E sad, dodajte svemu ovome posebne napade koje koristite u kombinaciji sa biranjem smijera napada i imat ćete toliko zamršenu borbu da je pravo čudo da je čitava stvar uopće izvediva. Pretpostavljam da vam se sve ovo čini kompliciranim? Također pretpostavljam da vi pretpostavljate kako bi igra zbog nevjerojatne slobode kretanja trebala imati kvalitetnu kameru.

E pa tu leži zapravo najgori dio Gravity Rusha 2. Koliko god on prekrasan, otvoren, fleksibilan, maštovit i inovativan bio, kamera mu je apsolutno govno. Mislim, ona nije toliko odvratna da ulazi u okoliš ili kompletno skreće fokus s junakinje. Ona je samo dovoljno loša da ćete kao dio igre morati naučiti kvalitetno okretati kadar nebiste li uhvatili optimalni kut iz kojeg je akciju možete gledati bez da u potpunosti ne izgubite osjećaj gdje vam je glava a gdje dupe.

Ubacite u sve ovo i posebne napade, finišere, bosseve koji vas tjeraju da ih napadate iz posebnih kutova te čitavu hrpu fantastično osmišljenih misija i imat ćete igru koja iz koncepta kontrole težišta izvlači apsoultno sve što se izvući može. Nepotrebno je napominjati da zahvaljujući divnoj art direkciji i vrlo elegantnom dizajnu mapa svijet lišen gravitacije kojim putujete izgleda apsolutno očaravajuće. Bili vi u nižim sferama gdje ljudi u teškim skafanderima iskopavaju rudaču u ekstremnim uvjetima ili u visokim oblacima gdje možete pronaći gradove Jirga Para Lhao i Hekseville – svi okoliši su prepuni NPC-a i jednostavno trepere od života. Plus, naravno, karakterizacija glavnog lika je napravljena apsolutno briljantno.

Kat, naime, bez obzira koliko grozna situacija oko nje bila, na sve reagira kao optimistični komedijaš. Toliko, štoviše, da dolazi opasno blizu probijanju četvrtog zida, od čega ju spriječava jedino izvrsno napisan dijalog. Kako igra ide prema naprijed, njezin nastup i reakcije jednostavno postaju highlight zbog kojeg ćete s užitkom čekati sljedeću u nizu igrinih stripovskih animacija.

I da – orkestralna glazba koja kao da je ispala iz filmova studija Ghibli fantastično komplimentira igrinoj sanjivoj i surealnoj atmosferi.

I onda se opet vratimo na najgori dio Gravity Rusha, a to su komande kamere i bizarne kontrole. Ako ih uspijete sažvakati i prepustiti se igri, vjerujte mi, zabavit ćete se kao rijetko kad do sad. Ako ste onaj tip gejmera kojemu igra treba biti intuitivna i pristupačna, slobodno zaobiđite Gravity Rush 2, jer iskreno – on će vas do zadnjeg trena istovremeno zbuniti i naživcirati.

Trailer za Gravity Rush 2 Izvor: Screenshot / Autor: SIE Japan Studio

Tim rečeno, ako ste skloni eksperimentalnim igrama, želite triple A iskustvo, a obožavate anime – ova igra je, bez da pretjerujem, doslovno skrojena za vas. Da, tu je iritantni sustav kontrole. Da, tu je glavni lik koji je jednako iritantan koliko fantastično zabavan i da...čitava igra je jako čudna, no hej – ako nešto nije pristupačno svima, ne znači da je loše.

Stisnite zube, dajte igri priliku i uvjeren sam da postoji velika šansa da na kraju dana nećete zažaliti zašto ste ga pokrenuli.

ime: Gravity Rush 2

proizvođač: SIE Japan Studio, Project Siren

izdavač: Sony

platforme: Sony PlayStation 4

Plus:

  • imerzivni vrtoglavi gameplay
  • fantastična glazba i atmosfera
  • inovativnost i bizarnost
  • dinamična akcija

Minus:

  • kamera je doslovno užasna
  • akcija ponekad zna dezorijentirati