RECENZIJA

Je li ovaj sandbox s tematikom ekstremnih sportova vrijedan vašeg vremena?

11.01.2017 u 23:32

Bionic
Reading

Najnovija Ubisoftova iteracija žanra sandbox uobličila se u neobičnu i vrlo zaraznu sportsku igru s tematikom ekstremnih sportova

Može li se ovaj mišung slobodnog kretanja i online natjecanja istaknuti pred ostatkom srodnih mu ekstremnih razbibriga, na prvi korak je dosta teško zaključiti. Radi se, naime, o igri koja je vrlo jedinstvena, i pod tim ne mislim na mehanike.

Oprema koju birate uključuje padobran, odijelo za basejumping ilitiga wingsuit, skije i snowboard. Kako vi planirate putovati virtualnom planinom ovisi isključivo o vama i o vašem kreativnom duhu. Naravno, kako bi igra dobila neku konkretnu strukturu, u nju su ubačeni izazovi i elementi natjecanja. U Steepu se, naime, u svim gore navedenim mega disciplinama možete natjecati s drugim nadobudnim lovcima na virtualna uzbuđenja.

Iako na papiru sve četiri discipline predstavljaju vrhunac uzbuđenja, stvarnost je za trunkicu drukčija. U Steepu je najveći užitak korstiti snowboard i skije. Padobraj je zapanjujuće tup i ograničujući, dok u wingsuit treba uložiti puno više mrduljenja kontrolerom i mukotrpnog hvatanja zaleta da biste u njemu istinski uživali, no realno – kontrole niti discipline nisu najbolji dio Steepa.


Ono što je zapravo najčudnije je što sam osobno više uživao u samoći nego u prisutstvu drugih ljudi. Možete me zvati digitalnim mizantropom, no realno – ako mi išta treba u Steepu onda su to snijeg i moj snowboard. Glavni razlog je taj osjećaj istraživanja koji vam igra pod nos gurne odmah nakon pokretanja. Da budem savršeno iskren, dizajner koji je odlučio to staviti u prvi kadar zaslužuje povišicu jer, iskreno, letenje nad prekrasno kreiranim klancima, skakanje po brežuljcima i izvođenje ludorija dok putujete do sad neistraženim dijelom planine stvarno je igrin najbolji dio.

Naravno, ako želite napredovati kroz Steep vrlo ćete vjerojatno htjeti raditi neki konkretni zadatak. Igra ga, naime, servira u obliku startnih lokacija koje otkrivate doslovno tako da dođete do njih ili ih ugledate dalekozorom. Da – to je to. I onda kad se na jednu od njih konačno popnete mukotrpnim pritiskom na trokut, možete vidjeti koje se discipline tamo nude i isplati li vam se na njih gubiti vrijeme. Ako vam pukne film i opet kao ja dobijete napad mizantropije, samo odšećite do ruba i bacite se u provaliju. Nakon što odjevnete wingsuit, naravno.

Nakon ovoga sve što trebate raditi je još istraživati i eto – krug života i istraživanja se nastavlja. Naravno, to nije ni približno sve što možete u Steepu raditi. Možete otkrivati nove rute i postavljati izazov drugim igračima tako da od njih tražite da ih slijede. Ili jednostavno možete uletjeti u neku utrku i najurivati se s gejmerima s druge strane planete. Slatkičko.

Ubi Paket ne bi bio Ubi Paket da uz igru ne dobijete tristo tona kozmetičkog DLC-a kojeg plaćate pravim novcem, no hej – ovako bar znamo od koga igra dolazi, zar ne? Uglavnom, bez da previše okolišam, reći ću kako je Steep u principu dobro odrađen naslov. Ne radi se o sportskom naslovu od kojeg će vam centri za užitak doslovno eksplodirati u lubanji, već o zanimljivom sandboxu koji istraživanje povezuje s adrenalinom i nezaobilaznim osjećajem slobode.

Ime: Steep
Žanr: sportski sandbox
Proizvođač: Ubisoft
Izdavač: Ubisoft
Platforme: PC, Xbox One, PlayStation 4

ocjena: +3

plus:
- sloboda
- pregršt izvedivih trikova
- najurivanje s drugim igračima

minus:
- neke discipline zbilja su mogle biti bolje odrađene
- igra zbog otvorenog dizajna zapravo nema neku prejaku strukturu