SPREMNI ZA VIRTUALNOST

Ovo su najbolje igre koje možete zaigrati na PlayStationu VR

11.01.2017 u 16:42

Bionic
Reading

Era virtualne stvarnosti za vlasnike PlayStationa 4 u naše krajeve 24. siječnja, što nas konačno stavlja rame uz rame sa ostatkom civiliziranog svijeta. Jedino pitanje koje preostaje je – koje su najbolje igre koje na njemu možemo zaigrati?

Odgovor na ovo pitanje dati ćemo uz nekoliko nužnih predostrožnosti. Za početak recimo kako kupnjom i instalacijom PlayStationa VR ne prebacujete sve svoje dosadašnje igre u virtualnu stvarnost. Naime, tek ograničeni broj naslova u cijelosti funkcionira na novoj Sonyjevoj konzoli za virtualnu stvarnost, što otprilike znači da slobodno možete zaboraviti igranje Uncharteda u punokrvnom virtualnom prostoru.

Ono što možete učiniti, doduše, je ukućanima omogućiti da koriste televizor za gledanje TV programa, dok se vi u potpunosti možete posvetiti igranju na velikom virtualnom ekranu u takozvanom theatre modu. Drugo najčešće pitanje koje ekipa postavlja je treba li im PlayStation 4 Pro ukoliko žele igrati igre za PlayStation VR. Kratki odgovor je: ne. PlayStation VR sasvim solidno funkcionira na 'najobičnijem' PlayStationu 4, premda neke igre, recimo, na njemu neće raditi u 60 sličica u sekundi.

E sad, kad smo to riješili, bacimo se na igre. PlayStation VR napravljen je kako bi iskustvo gejminga progurao u virtualne prostore, čemu mu pomaže već impresivni spisak naslova. Premda Sony najavljuje desetke videoigara koje ćemo iskusiti tijekom idućih par mjeseci, već sad vam sa sigurnošću možemo istaknuti one dostupne koje su zbilja vrijedne vaše pažnje. Bez da recenziramo apsolutno svaku igru koja je došla na PlayStation VR, donosimo vam pregled onih koje smatramo najboljima, te što je možda još važnije, vrijednih svoje cijene.

Rez Infinite

Rez Infinite je u principu restaurirana HD verzija neobičnog psihodeličnog glazbenog naslova za PlayStation 2 koji je entuzijaste željne psihodeličnog gejminga oduševljavao još davne 2001. na seginom Dreamcastu. U ovoj igri jedna od najvažnijih komponenti je glazba uz koju se oko vas razvijaju nivoi i neprijatelje koje gađate. Ovo dosta dobro 'maskira' činjenicu da unatoč prekrasnoj grafici koja je još impresivnija u virtualnoj stvarnosti – ovdje igramo pucačinu na tračnicama.

No pazite, to tu realno nije niti bitno. Riječ je o audiovizualnom iskustvu koje je u doba PlayStationa 2 bilo revolucionarno, a ovako ušminkano u VR-u izgleda apsolutno stelarno. Da netko danas ide raditi igru poput Reza, ne bi imao ni trećinu 'volumena' niti zarade kojeg je imala njegova inspiracija. To su bila takva vremena, a mi vam svesrdno preporučamo da igru isprobate. Riječ je o naslovu koji košta manje od 250 kuna, što je na PlayStation Storeu otprilike cijena jedne nedavno izdane i osrednje indie igre.

Until Dawn: Rush of Blood

Ova pucačina koja dolazi iz radionice odgovorne za survival horor Until Dawn s izvornim naslovom ima otprilike zajedničku činjenicu da se u oba slučaja radi o igrama strave. Ovdje je, naime, riječ o pucačini na tračnicama u kojoj se igrač vozi ukletim vlakom smrti (što, kad malo razmislimo, zvuči puno prikladnije od engleske riječi 'rollercoaster') pucajući u hrpu čudovišta koja vas pokušavaju dograbiti. Dobra strana ove igre je što je zbilja jedna od najboljih za pokazati prijateljima, s obzirom da se radi o naslovu koji je legitimno zabavan.

Loša strana je što se radi o igri od koje će velik broj ljudi doslovno iskakati iz stolca. Rush of Blood je, naime, festival prepada u kojem vam svakih par minuta neka grozota iskače pred lice. Ovo možda zvuči benigno iz perspektive osobe koja na glavi ne nosi PlayStation VR, no recite to sretniku kojemu svi užasi ove igre vrište deset centimetara ispred lica u živopisnom 3D-u. Tim rečeno, nismo stoposto sigurni bismo li ovu igru predložili baš svima, no bar u ovome trenu moramo se suočiti s činjenicom da se radi o jednoj od zabavnijih i izazovnijih igara u ponudi za PlayStation VR.

Job Simulator

Nakon što isprobate igre koje spadaju u žanrove na koje ste navikli, vrijeme je da se okušate u nečemu puno bizarnijem. Job Simulator je apsurdistička satira u kojoj kao posjetitelj muzeja u dalekoj budućnosti ulazite u digitalnu simulaciju koja će vam iz prve ruke demonstrirati kako je to bilo biti zaposlen nekad davno kad su ljudi, pa, radili.

Kao što ste i pretpostavili, radi se o poluvijerno interpretiranom kaosu u kojem radite 'bedastoće' poput pečenja hamburgera, rada u uredu ili popravka automobila u lokalnoj mehaničarskoj radnji. Ono što Job Simulator čini skoro neodoljivom igrom za tulume je činjenica da ste u njemu trapavi k'o mokra šlapa. Ovo je jednako zabavno vama koliko i drugim promatračima, što pasivno promatranje nečije igre postaje slapstick komedija, dok je sam gameplay toliko šašav i jedinstven da ćete se igri htjeti vraćati svaki put kad se zasitite vašega, pa, svakodnevnog posla.

Thumper

Nego vratimo se mi bizarlucima. Ako vam se igra naslov koji je nabijen ritmom, a usput je vrtoglavo brz i agresivan, ova divotica će vas, vjerujemo, oduševiti. Premisa Thumpera je relativno jednostavna – vi ste metalni hrušt koji prati ritam staze kojom se kreće. Kontroler DualShock koristite za praćenje ritma u stilu nešto opuštenije verzije Guitar Heroa.

Oko vas pulsiraju mega-bizarni vizuali, izbjegavate hrpe prepreka, te naravno – sudjelujete nu borbama protiv zbilja divovskih Bosseva. Thumper je prvotno izašao za PC, te je naknadno prenesen na PlayStation gdje je zaživio uz njegovu konzolu za virtualnu stvarnost.

Battlezone

Pored nekolicine 'pilotskih' naslova koje smo iskusili na PlayStation VR-u, Battlezone je definitivno bio najblaži po naš želudac. Radi se o ponovno osmišljenoj timskoj pucačini koja vas stavlja za volan tenka opremljenog nizom kratkometnog ili dalekometnog naoružanja. Igra ima dugotrajnu kampanju, intuitivni mod za više igrača i što je najbitnije – predstavlja punokrvni hardcore naslov kojeg ćete zbilja morati naučiti igrati kako spada.

Jedini minus je cijena koja je kod Battlefielda jednaka kao i u drugih punokrvnih naslova (koje, podsjećamo, plaćate preko četiristo kuna). Ovo znači da Battlezone nećete kupovati impulzivno, već ćete se (nadamo se) prije biranja ove igre dobro zapitati jeste li spremni posvetiti joj se. Ovo nije tehnološki demo, već punokrvna i prilično teška simulacija čije će vas kasnije misije moći i te kako izazvati.