Gamereport NISU DOVOLJNO SIGURNI

Ništa od Pokemona GO! Kina cenzurirala igre u proširenoj stvarnosti

Izvor: Reuters Reuters , Autor:Mark Kauzlarich
  • Autor: D.R.
  • 12.1.2017 9:32:19
  • 12.1.2017 8:25:00

Ako kojim slučajem uskoro putujete u Kinu, a obožavatelj ste Pokemona Go, morat ćete napraviti malu pauzu od svoje omiljene igre. Naime, tamošnji službeni odbor za cenzuru odredio je da neće licencirati nijednu igru u proširenoj stvarnosti sve dok ne zaključi da ona ne predstavlja opasnost osobnoj i državnoj sigurnosti

Drugim riječima, sama vlada ne želi da se šećete nepoželjnim mjestima tražeći skrivenog Pikachua. Premda nije poznato što je točno motiviralo vlasti da poduzmu ovakve oštre mjere, velika je vjerojatnost da je razlog Pokemon GO, popularna mobilna igra iz Niantica.

Mislite preveslati tamošnji online dućan aplikacijama i downloadati igru iz EU-a i SAD-a ne biste li zaobišli cenzuru? Nemate sreće - igra će prikazati prazni zemljovid sve dok ste u Kini. Naime, servisi Googlea poput Mapa tamo su zabranjeni, a šanse da će vlasti promijeniti mišljenje samo zbog gejmera i njihovih džepnih čudovišta su blizu nuli.

459409,459389,459360,459280

Službena izjava zapravo demonstrira to koliko ljudi različito gledaju na proširenu stvarnost. Dok zemlje poput Kine tu tehnologiju smatraju potencijalnom prijetnjom, SAD i druge države ju otvoreno prihvaćaju - ponekad samo zato što im donosi zaradu. Hoće li proširena stvarnost ikad postati globalno prihvaćena? Sudeći prema trenutnom stanju u svijetu, čisto sumnjamo.

Reuters
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još