ISPROBALI SMO

PlayStation 4 Pro - mačak u vreći ili brutalna konzola nove generacije?

28.11.2016 u 07:14

Bionic
Reading

Nova era za PlayStation 4 je konačno stigla i na ove prostore. Oduševljeni novom tehnologijom i svim divotama koje idu uz to, odlučili smo pribaviti PlayStation 4 Pro i iz prve ruke saznati isplati li se kupiti tu novu i čudesnu superkonzolu

Bez previše okolišanja, recimo za početak da PlayStation 4 Pro iz svih pora vrišti da je superioran PlayStationu 4. Umjesto dva kata, on ima tri, opremljen je novim i jačim hardverom te obećava sve beneficije gejmanja u šezdeset sličica u sekundi pri rezoluciji od 4K, odnosno 3840 piksela puta 2160 piksela.

Također, svi koji se opredijele za ovu konzolu dobit će mogućost gledanja igara i filmova uz HDR, što u principu znači bogatiji prikaz uzrokovan proširenim gamutom boja koje vaš TV može prikazati. Prevedeno – slika na ekranu izgleda prirodnije i bogatije. Pitanje je, doduše, vrijedi li sve ovo nabrojano nadogradnje za koju ćete iskeširati oko 3200 kuna?

Kako bismo došli do odgovora, valja sagledati sve ono što dobivamo od nove konzole kao gejmeri. Za početak, tu je pojačana procesorska snaga. PlayStation 4 Pro napravljen je kako bi poboljšao iskustvo igranja na televizorima visoke rezolucije, kao i pri korištenju nedavno izašlog PlayStationa VR. Svi postojeći naslovi koje autori pripremaju za tranziciju na PlayStation 4 Pro i srodnu mu rezoluciju morat će dobiti softversku nadogradnju. Ovo nipošto ne znači da igre budućnosti za PS4 Pro neće biti znatno bolje od onih za PS4, no trenutno je riječ o grafici koja je samo za nijansu bolja.

Još jedan novitet - poboljšani su kontroleri DualShock koji odsad imaju lightbar ispred touchpada na prednjem dijelu kontrolera. Oni dolaze upareni s PlayStationom 4 Pro, kao i novim, 'mršavim' PlayStationom 4, Slim.

Ako ste vlasnik Sonyjevog headseta za virtualnu stvarnost, napredak u vidu prikazane rezolucije primijetiti – nećete. Ono što ćete opaziti kod igara koje ste nadogradili povećan je broj sličica u sekundi. To je primjetljivo, recimo, u akcijom nabijenom glazbenom naslovu Crusher, u kojem vaš muzički hrušt beskompromisno juri kroz virtualni rollercoaster u šezdeset sličica u sekundi.

Ugrabite PlayStation 4 Pro za 1 kn

PlayStation 4 Pro dostupan je u sklopu akcije Magenta 1 Hrvatskog Telekoma s novim naslovom UbiSofta Watch Dogs 2 i smartfonom za 1 kunu. Za više informacija o uvjetima akcije posjetite stranice Magenta 1.

Nadogradnja na rezoluciju 4K obavljena je na podmukao, ali i prilično očekivan način. Umjesto da PlayStation 4 Pro renderira igre u punoj rezoluciji, za što bi mu trebao puno jači procesor od x86-64 AMD-ovog Jaguara s osam jezgri i AMD-ove grafike Radeon s 4.2 tflopsa, on renderira u punom HD-u i onda upscalea sliku na 4K. Realni zaostatak monumentalnog kalibra nismo zapazili, s obzirom na to da sve na ekranu izgleda oštrije i ljepše nego na staroj plejci.

Tim rečeno – ako ste nedavno kupili Sonyjev televizor 4K HDR i nemate PlayStation 4, kupnja nove konzole apsolutno je opravdana. Dobit ćete platformu koja će podržavati vaš novi fensi ekran, sve će izgledati barem za nijansu ljepše nego na PlayStationu 4, a vi ćete biti jako, jako ponosni. Ako ste kojim slučajem vlasnik starijeg televizora koji, nedajbože, ne podržava HDR, a pritom još imate PlayStation 4, nadogradnja je neopravdana.

Ako se pronađete bliže jednoj ili drugoj strani spektra gore spomenutih hardverskih predispozicija, razlozi za kupnju ili nadogradnju će varirati ovisno o tome što očekujete od PlayStationa 4 Pro te, naravno, o dubini vašeg novčanika.

Ono što Sony zapravo nudi je konzola koja magični svijet PlayStationa približava ekranima nove generacije. Ako ste, recimo, vlasnik 1080p ekrana – budite sigurni da ćete se osjećati pokislo kad vidite da ste kupnjom dobili samo ubrzanje do 60 sličica u sekundi.

Opravdanje kompulzivne kupnje nove konzole ovisi isključivo o onome što već imate kod kuće. Svesrdna preporuka PlayStationa 4 Pro je zbog ovog rezervirana isključivo za dvije grupe gejmera: one koji nemaju PS4 i one koji imaju novi televizor. Njegove poboljšane performanse, podrška za HDR i 4K rezoluciju super su stvari što će koristiti samo 'eliti' i eventualno budućim naslovima koji će izgledati puno ljepše od onih za PS4 'vulgaris'. Svi ostali morat će sagledati ono čime raspolažu i sukladno tomu odlučiti koliko im se isplati nadogradnja.

Da, PlayStation 4 Pro je izvrsna konzola zahvaljujući već prilično velikoj kolekciji videoigara dostupnih za PlayStation 4, no razlog zbog kojeg biste mogli posegnuti za njom ovisi o puno većem broju faktora od hardverskih performansi i cijene.

Konzola PlayStation 4 Pro

Proizvođač: Sony
Zapremnina: 1 TB
Medij: Blu Ray
Razlučivost: 4K (upscale
Dubina boja: HDR

Procesor: x86-64 AMD Jaguar s osam jezgri
Grafika: AMD Radeon 4.2 TFLOPS
Memorija: GDDR5 8GB

plus:
- poboljšane performanse u odnosu na PS4
- mogućnost prikaza 4K razlučivosti uz HDR gamut boja
- ako ništa drugo, igre će vam se puno brže učitavati
- kompatibilno sa svim igrama s PlayStationa 4

minus:
- za maksimalan užitak u igri trebat će vam (jako) dobar TV
- vlasnici 'običnog' PS4-a ne mogu nazvati PS4 Pro automatskom nadogradnjom

Ocjena:
4