SKORO SAVRŠENO

Isprobali smo virtualnu stvarnost PlayStationa 4 i - ubija!

23.11.2016 u 08:09

Bionic
Reading

Oprema za virtualnu stvarnost na tržištu je već neko vrijeme, a Sony je tek nedavno izbacio svoju perjanicu koja je iz više razloga skoro idealno rješenje za prosječnog gejmera

Scena virtualne stvarnosti nije baš glamurozna kao što smo se nadali. Najveći problem kod ove egzotične tehnologije skupi su hardverski zahtjevi, komplicirana instalacija i konačno – naslovi kojih, budimo iskreni – baš i nema. Pod ovim, naravno, mislim na kvalitetne visokobudžetne naslove vrijedne vašeg i mojeg vremena.

Sonyjev konkurent za poziciju najprihvatljivijeg headseta za virtualnu stvarnost počela je nedavno službenim dolaskom PlayStationa VR. Vodite računa da je ovaj proizvod, za razliku od najjačih konkurenata HTC Vivea i Oculus Rifta, napravljen isključivo za gejming. Štoviše, jedna od najvećih prednosti Sonyjeve platforme za VR njezina je posvećenost videoigrama.

'PlayStation 4 je konzola za igranje? Tko bi ikad rekao?' rekli bi svi cinici. Ovo je možda bolno očito, no razmislite na trenutak – što ćete kao najobičniji korisnik virtualne stvarnosti raditi osim igrati se i gledati pornjavu? Ništa. E, pa, dragi čitatelju, ako PlayStation 4 kupujete zbog potonjeg, morat ću vas razočarati s obzirom na to da ćete najbliže rečenom dosegnuti uz nadolazeći Dead or Alive za PS VR

Čak 256 igrača u četiri grada natječe se u turnirima Magenta 1

Hrvatski Telekom organizira gejming turnire Magenta 1 u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Igra u kojoj se sudionici natječu je PlayStation FIFA 17. Prvi Magenta 1 po gradovima počinje 26. studenog u splitskom City Centeru One, a nastavlja se u osječkoj Portanovi 3. prosinca. Riječki Tower Centar bit će domaćin 10. prosinca, a zadnji turnir održat će se u Arena Centru u Zagrebu 17. prosinca. Polufinale i finale iz svakog grada biti će moguće pratiti putem livestreama , a više detalja možete pronaći na ovom linku.

Ako ste ovdje zato što se želite zabavljati uz virtualnu stvarnost, mislim da smo na istoj stranici. Da previše ne okolišam, reći ću kako je PlayStation VR jako dobro prilagođen prosječnom poimanju virtualne stvarnosti iz gejmerske perspektive. Na njemu nema hrpe smeća za VR koje možete (skupo) platiti na Steamu. Svi naslovi koji su izašli do danas u najgorem se slučaju mogu nazvati prosječnima, što je zbilja super stvar. Drugo – ne postoji potreba za hardverskom nadogradnjom – za PlayStation VR vam je potreban PlayStation 4, što znači da ako ste ga imali prije - za VR samo trebate kupiti kacigu u paketu s PS kamerom.


Ako ste jedan od nadobudnih srećica koje su PlayStation 4 kupili uz PlayStation kameru, evo vam konačno razloga za njeno ponovno priključivanje. I što je najbolje – ne mogu do kraja istaknuti koliko je divno što vam za igranje ne treba manja garsonijera. PlayStation VR je napravljen za igranje iz sjedećeg položaja, a većina developera to u potpunosti poštuje. Dakle nema nokautiranja papiga, manjih pasa i penzionera koji prolaze pored vas. Sve što trebate je udobna fotelja, malo slobodnog prostora i hardver o kojem u ovoj recenziji pričam.

Jedna stvar koja je začuđujuće jednostavna je osposobljavanje jedinice. U kutiji dolaze upute koje vrlo zorno pokazuju kamo ide koji kabel, a svaki od njih na sebi ima naljepnicu s brojkom. Drugim riječima, mogućnost krivog spajanja PlayStationa VR uglavnom je vezana uz onih petnaestak propuštenih sati matematike u prvom razredu osnovne. Nakon što sve ispospajate, sve što trebate je upaliti PlayStation i on će prepoznati periferiju. To je to – spremni ste za VR.

Headset je, što se ergonomije tiče, iznimno udoban za dulje nošenje, iako proizvođač ne preporučuje više od dva sata virtualne stvarnosti u komadu. Ovo, napominjem, nije zato što postoji opasnost da vam pokvari frizuru već zato što će vam nakon dugo igranja vjerojatno pozliti. Da, PlayStation VR pati od istih simptoma kao i svaki drugi VR na tržištu, a to je mučnina uzrokovana kretanjem.

Naime, mozak je uvjeren kako se unutar igre okrećete, zakrećete i jurcate okolo dok centar za ravnotežu govori suprotno. Rezultat je da se mozgić zbuni i natukne želucu da sav svoj sadržaj potjera prema ustima zato što je to ful zabavno i bitno i logično. Što je još bolje, superzabavna mučnina može se pojaviti već petnaest minuta nakon početka igranja i ona nema nikakve veze s tehnologijom već s našim tijelom.

Tim rečeno, valja uzeti u obzir da je najbolje provjeriti uzrokuje li vam virtualna stvarnost mučninu prije nego krenete sanjariti o višesatnim hardkor gejming sesijama u bespućima virtualnih krajobraza.

Što se kontrola unutar igara tiče, dolaze u dvije varijante – kontroleri DualShock kontroler i PlayStation Move, odnosno marake. Potonji su neizmjerno zabavniji za korištenje, iako ćete ih morati kupovati odvojeno. Najveći gušt pri njihovu korištenju je u igrama poput horora Until Dawn: Rush of Blood gdje svakim moveom kontrolirate jedan pištolj. Tim rečeno, PlayStation VR nije sve što možete kupiti kako biste imali najbolje iskustvo VR-a na PlayStationu 4. Tu su posebne slušalice koje idu uz headset, kontroleri, nova PS Move kamera te naravno – novi PlayStation 4 Pro.

Ono što PS VR čini daleko najboljim izborom za skok u virtualna bespuća su njegova cijena, dostupnost i činjenica da za njega ne morate rezervirati sobu niti kupiti novo moćno računalo. Početni lineup naslova koje ću recenzirati kako budu dolazili na ovdašnje tržište više je nego dobar što ostavlja samo jedno pitanje, a to je hoće li Sony dobiti dovoljno motivacije po pitanju zarade da bi nastavio izdavati igre te pružati podršku za uređaj. Ne zaboravimo što je bilo s Moveom i PlayStation Vitom.

U ovom trenu, sudeći prema performansama, pristupačnosti i dostupnim igrama, PlayStation VR ima stvarno dobru priliku donijeti virtualnu stvarnost masama a da ih pritom ne prestravi ogromnom cijenom i suludim hardverskim zahtjevima. Ako imate PlayStation 4 i zanima vas VR, ovaj bi dodatak mogao jako dobro sjesti na vrh ovogodišnjih postblagdanskih lista želja.

Konzola (headset) za virtualnu stvarnost PlayStation VR

ime: PlayStation VR
platforme: PlayStation 4
proizvođač: Sony
masa: 610 g
prikaz: OLED
rezolucija: 1920×RGB×1080 (960×RGB×1080 po oku)
cijena: 3299 kuna

Plus:
- jednostavno spajanje
- jednostavnost korištenja
- udobnost
- potencijal

Minus:
- mučnina pri igranju nekih igara
- za potpuno iskustvo potrebno je potrošiti još pokoju kunu