ONE NIGHT IN KARAZHAN

Nova ekspanzija za Hearthstone razigrana je, šarena i dosadna

05.09.2016 u 13:15

Bionic
Reading

Najnovije proširenje za Hearthstone obećava čarolijom obavijen tulum u organizaciji čarobnjaka Medivha. Pitanje je, doduše, koliko će se gosti zapravo zabaviti

Kao i svakih šest mjeseci, Blizzard je izbacio još jednu ekspanziju za svoju popularnu kartašku igru Hearthstone: Heroes of Warcraft. One Night in Karazhan proširenje je koje u sebi donosi već dobro isprobani set wingova koje igrači prelaze tako da igraju posebno dizajnirane partije karata protiv niza neobičnih negativaca.

Kao i svaki put dosad, naravno, ekspanziju ćete vrlo vjerojatno kupovati zbog svega osim zabavnih misija za jednog igrača. Poenta je ovog puta da se proširenje vrijedno 150 kuna mora pokazati boljim od trivijalne ili nešto manje trivijalne kolekcije novih karata. Za one koji do danas nisu shvatili, reći ću kako je Hearthstone igra koja kratkoročno nudi dobru zabavu, a dugoročno traži učestalu novčanu investiciju.



Nova igriva ploča, izvrsna nova glazbena pozadina i sjajno izabrana disko-tematika glavne su odlike ove ekspanzije koja, iako ne donosi ni jednu novu mehaniku, u igru udahnjuje prijeko potrebnu svježu krv. U trenu pisanja ove recenzije prošlo je oko tjedan dana od izlaska posljednjeg petog krila, čime je sav fundus novih karata postao dostupan digitalnim kartašima diljem svijeta.

Mehanički gledano, moram priznati kako je Karazhan jedno veliko razočaranje. Svako krilo u sebi sadrži nekoliko generičkih i relativno nezanimljivih borbi koje na težini heroic mogu predstavljati izazov, no u principu ne nude ništa novo niti išta uzbudljivo. Hvalevrijedni mečevi uključuju bizarnu verziju šaha pomoću karata, kao i warcraftovsku verziju Romea i Julije pod imenom Romulo and Julianne gdje igrači nastoje savladati Romula ne bi li mogli napadati Julianne.

Premda je svaka borba tehnički dobro odrađena, ne mogu se oteti dojmu kako je sve napravljeno iznimno paušalno. Humor je, osim onog u epilogu i prvom poglavlju, relativno dosadan i predvidljiv, neprijatelji su zabrinjavajuće generički, a jedino što će vas doista tjerati prema naprijed nove su, sjajne kartice. One Night in Karazhan je takav tip ekspanzije koja bi, da nakon pola sata dosađivanja i ubitačno dosadnog posljednjeg bossa konačno nisam dobio karte koje će poboljšati, ali ne unaprijediti već postojeće špilove, bila uvjerljivo najgora do danas.

Karazhan koncept dodatne hrpe karata rasteže do krajnjih granica, dajući kompetitivnim igračima pomiješane osjećaje. Oni će u jednu ruku okriviti autore zbog paušalnog dizajna kampanje za jednog igrača, dok će u drugu ruku biti zahvalni za alate kojima mogu graditi nove zanimljive špilove. Nažalost, problemi s ovom ekspanzijom sežu daleko dublje od protokolarno izgurane kampanje za jednog igrača.

Mnoge karte u Karazhanu strahovito su lijepo dizajnirane. Najveća žrtva ekspanzije tako je postala klasa Priest koja je kao 'nagradu' dobila vrlo solidan Priest of The Feast, kao i zastrašujuće loš Purify, kartu koju mnogi gejmeri osuđuju za 'smrt' Priesta kao klase.

Ja, u drugu ruku, nisam ni približno pesimističan. One Night in Karazhan takav je tip ekspanzije koji ćete zaboraviti zbog priče te zavoljeti zbog kartica koje ćete koristiti u svojim novim - starim špilovima. Da, jasno - u kolekciji se nalaze RNG grozote poput Barnesa, no to ne znači da je riječ o lošem proširenju.

Za 150 kuna koliko ekspanzija košta očekivao sam puno više od onog što sam dobio, no realno gledajući – karte su tu, igra nije uništena nebuloznim novim superkreaturama i što je najvažnije, nakon izigravanja kampanje za jednog igrača i testiranja velikog broja špilova mogu reći kako je Karazhan, iako ne donosi previše novog u igru, igračima Hearthstonea dao dovoljno novih igračaka do sljedeće neminovne i, apsolutno sam uvjeren, kvalitetnije ekspanzije.

ime: One Night in Karazhan - A Hearthstone Adventure
žanr: digitalna kartaška igra
proizvođač: Blizzard
izdavač: Blizzard
platforme: Android, iOS, Windows, Mac

plus:
- nove krasne karte
- maštovita tematika

minus:
- užasno nemaštovita kampanja za jednog igrača
- velik broj 'praznih karata'


ocjena: +3