SAMO ZA ODLIKAŠE

Isprobali smo superluksuzni gejmerski miš Logitech G900

24.08.2016 u 19:28

Bionic
Reading

Problem najvećeg broja kvalitetnijih računalnih miševa, pored cijene, predstavlja njihova orijentacija. Ljevaci zbog tog jednostavno ne mogu koristiti velik broj perjanica različitih proizvođača na prirodan način, a G900 iz Logitecha s time, konkretno, nema nikakvih poteškoća

Radi se o mišu iz serije G koja je napravljena za profesionalni gejming i uredski posao. Riječ je o vrlo ozbiljnom alatu s velikim brojem opcija te napravljenim da bi ispunio skoro sve zahtjeve prosječnog korisnika. Osim cijene, to ste u krajnjoj liniji i očekivali. I da - uspio sam povezati riječ ozbiljnost s riječju računalni miš.

Što točno ima G900 a što nemaju drugi miševi? Najbolja riječ kojom se to može opisati je prilagodljivost. Riječ je o mišu za ljevake i dešnjake koji se između dva moda prebacuje jednostavnim remontom bočnih gumbi s lijeve na desnu stranu periferije. Ako su vam se zbog nekog razloga tijekom djetinjstva smrtno zamjerili bočni gumbi na miševima za PC, možete 'slijepim' poklopcem zatvoriti obje strane, makar iskreno – nije mi jasno zašto biste to radili (osim ako umjesto ljudskih imate transplantirane medvjeđe ruke).

Druga stvar koja je doista dobra kod G900 je težina. Makar meni osobno miš nije idealne težine, činjenica je da ni u jednom trenu ne ostavlja osjećaj jeftinoće. Radi se o 110 grama teškom glodavcu koji teži otprilike dovoljno toliko da nemate osjećaj da ga vučete po stolu. Nemate pojma jesu li miševi od deset dekagrama prava stvar za vas? Uzmite obližnju mliječnu čokoladu od sto grama i provozajte ju po stolu.

Treća sjajna stvar koju nudi ovaj miš je opcija za žični i bežični rad. Osobno nisam pretjerani fan miševa s ograničenim izvorom električne energije, makar priznajem da me je izdržljivost baterije u ovom slučaju ugodno iznenadila. G900 između dva punjenja izdrži dvadeset i četiri sata ako ima uključeno pozadinsko osvjetljenje, odnosno trideset ako ste ga isključili. Ako želite preskočiti peripetije s punjenjem baterije, uvijek možete priključiti miš na USB žicu koja funkcionira kao 'standardna žica svakog miša ikad'.

Miš je napravljen od kombinacije sjajne i mat plastike te ostavlja osjećaj visokobudžetnog digitalnog glodavca. Ništa ne škripi, klik je precizan i glasan, a kotačić možete (ako želite) okretati uz pomoć separatora skrolanja. Također uzmite u obzir kako na G900 sve možete podešavati putem sistemskog softvera Logitech pa pored programiranja svake zamislive tipke možete mijenjati boju pozadinskog osvjetljenja koje, kao i kod većine suvremenika, pokriva spektar od nešto više od šesnaest milijuna boja. Za kraj, tu je i osjetljivost koju možete nabrijavati do dvanaest tisuća točaka po inču.

Konačno, tu je i jedini dio priče koja ide uz miš te koja mi nije pretjerano sjela – cijena. Logitech G900 Chaos Spectrum kod nas će vas doći oko 1345 kuna, što je, podsjetimo, nešto manje od dva Razerova izvrsna Deathaddera. Da, činjenica da je ovo definitivno jedan od najskupljih računalnih miševa na tržištu vraća nas nekoliko koraka nazad od svesrdne preporuke.

Tako u principu G900 iz Logitecha mogu strpati u kategoriju avangardnih računalnih glodavaca, što je stvarno šteta jer se radi o doista solidnom alatu. I što je još gore - unatoč vrhunskim performansama, on jednostavno ne opravdava svoju cijenu. Da košta petsto kuna manje, došao bih vam pred vrata kuće/stana i za rukav vas odvukao u obližnji dućan hardvera.

Ovako samo mogu reći sljedeće – G900 je jako dobar miš s jako visokom ili čak previsokom cijenom.

Miš Logitech G900 Chaos Spectrum
Vrsta miša: za ljevake i dešnjake
Tipke: 11
Senzor: LED-red/IR
Rezolucija: 12000 dpi, podesiva
Senzor: Pixart PMW 3366
Sampling rate: 1000 Hz
Osvjetljenje: RGB
Veza: bez žice (2.40GHz), žica USB
Dimenzije (ŠxVxD): 67x40x130 mm
Težina: 107 g

plus:
- kvalitetna izrada
- izvrsna baterija
- dobar senzor
- opcija za ljevake i dešnjake

minus:
- cijena