PIKA(NE)ĆU

Evo nam i prve države u svijetu koja je zabranila Pokemon Go

08.08.2016 u 10:57

Bionic
Reading

Nakon niza zamjerki na novu igru iz Niantic Gamesa vlasti Irana donijele su službenu odluku kako (barem u Iranu) nitko neće smjeti loviti Pokemone

Glavni razlozi ove oštre odluke leže u prigovorima koje su mnogi igrači imali od samog početka. Igra neupitno sakuplja vaše podatke i podatke o vašem kretanju što je Savjet za virtualne prostore registrirao kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Nadalje, njihova odluka vjerojatno se veže i na fatvu od prije petnaest godina kada je Iran zabranio kartašku igru Pokemon tvrdeći kako se radi o proizvodu koji krši nekoliko moralnih načela te je u konačnici vrsta kockanja. Kockanje je, podsjetimo, u Iranu ilegalno.

Savjet je naglasio kako je odluka o zabrani igranja Pokemona Go donesena nakon pregovora s proizvođačem te upitom koliko je može izmijeniti kako bi pogodovao uvjetima i zakonima u Iranu. Rezultat pregovora je zabrana zbog sigurnosnih razloga, što god oni bili.

Što se malo fatve tiče, BBC je naglasio kako je saudijski šeik Saleh al-Fozan uvjeren kako je Pokemon Go pao pod istu fatvu kao i kartaška igra prije petnaest godina. Sama fatva nije nužno zakon koji se primjenjuje na čitavu državu. Zavisno o popularnosti u savjetu, fatva se može primijeniti samo na teritorije koje nadgleda osoba koja ju je predložila.

Pokemon Go nije prva videoigra koja je u Iranu proglašena rizikom za sigurnost. Iranac Navid Khonsari optužen je za špijuniranje za SAD u iranskom tabloidu zato jer je radio na igri 1979 Revolution, naslovu o poznatoj iranskoj kulturnoj pobuni. Premda se nije radilo o službenoj vladinoj odluci, ovo je bilo više nego dovoljno da Konsaija uplaši do te mjere da se ne usudi kročiti nazad u svoju domovinu.