DIONICE U PADU

Pokemon Go stigao u Japan, milijuni na ulicama

25.07.2016 u 17:13

Bionic
Reading

Dionice japanskog proizvođača konzola prošlog su tjedna doživjele strelovit uspon samo da bi početkom ovog počele padati. Razlog? Investitori i dioničari saznali su da Pokemon Go nije napravio Nintendo već Niantic Games

Opća histerija na ulicama japanskih gradova vlada od kraja prošlog tjedna kada je Nintendov i Nianticov Pokemon Go konačno izašao na japansko tržište. U ovom trenu nije poznato hoće li ovo postati uobičajen prizor ili se radi o trendu, no mnogi novinari koji rade u Japanu spominju kako je praktički nemoguće izaći na ulicu a ne ugledati barem jednu osobu koja igra mobilne Pokemone.

Brojevi također idu ovome u prilog. Pokemon Go je tijekom vikenda konačno stigao u Japan gdje ga je skinulo preko deset milijuna ljudi. Ovo je zapanjujući rezultat za jednu mobilnu igru. Tko usred ove histerije ne slavi? Investitori i dioničari koji su tijekom vikenda konačno shvatili da igru nije napravio Nintendo već Niantic, kompanija najviše poznata po GPS-igri Ingress.


Nintendo je tako na japanskoj burzi uzrokovao potres nakon što je prošlog petka javno obznanio kako će iz zlatnog rudnika Pokemona Go izvući tek 32 posto profita, s time da je u taj novac ubacio i sveukupnu zaradu od nadolazeće periferije Pokemon Go Plus. Rezultat je bio relativno očekivan - dionica Nintenda u jednom je trenu zaronila čak sedamnaest posto donijevši gubitak od 6,4 milijarde dolara. Zašto nije zaronila još dublje? Tokijska burza ograničava dnevni pad pojedine dionice na osamnaest posto.

Kako god okrenuli, Nintendo i Niantic zadovoljno trljaju ruke. Pokemon Go postao je globalni fenomen kojeg igraju igrači svih uzrasta te koji je postao toliko raširen da je mnogim poklonicima... drukčijih svjetonazora počeo ići na živce. Igrate li vi Pokemon Go ili ga smatrate zaluđujućom prevarom za ispiranje mozga djece i lakoumnih? Recite nam na Facebooku ili u komentarima.