NAJBOLJI DOSAD

Reboot Develop 2016 priveden kraju, posjetitelji oduševljeni

02.05.2016 u 14:20

Bionic
Reading

U subotu, 30. travnja, zaključena je treća međunarodna konferencija za gejming developere, okupivši velika imena domaće i svjetske scene te je još jednom dokazala kako industrija videoigara pred sobom ima svijetlu budućnost

Prije dvije godine kada smo imali priliku posjetiti prvi Reboot Develop, njegovi organizatori tvrdili su kako međunarodnu konferenciju planiraju učiniti najvećom u Jugoistočnoj Europi. Sudeći prema rezultatima ovogodišnjeg Developa, sve je izglednije kako će sljedeće godine vjerojatno moći reći kao su najbolji na čitavom Starom kontinentu.

Glavni razlog zbog kojeg je ovogodišnji Develop postigao ono što je postigao leži u njegovim polaznicima, govornicima i gostima. Prisutnost legenda industrije igara poput Briana Farga ili Johna Romera uvjerljivo je bila glavna atrakcija, premda je najveću korist svim posjetiteljima pribavio širok popis kvalitetnih i nerijetko vrlo zanimljivih predavanja

Bilo je riječi o razvoju naslova unutar malih timova, povijesti nezavisnog developmenta, razvoju priče i dizajna samih igara, kao i savjetima za razvojne timove iz same developerske perspektive. Konferencija se odvijala unutar konferencijskog prostora hotela Le Meridien u općini Postrana nadomak Splita, gdje je većina posjetitelja konferencije bila i smještena.

Predavanja su se odvijala unutar pet dvorana, a posjetitelji i mediji mogli su izabrati koje sadržaje pratiti zahvaljujući preglednoj brošuri s popisom govornika i kratkom opisu te rasporedu predavanja.

Konferencija se pokazala idealnim medijem za razmjenu mišljenja i iskustava te  upoznavanju nekih od legendi suvremene industrije videoigara. Pored gostiju iz regije i svijeta, Reboot Develop posjetili su i ambiciozni nezavisni timovi koji su u prostoru između dvorana za predavanje predstavili svoje projekte.

Za kraj događaja priređena je i dodjela nagrada najboljoj igri konferencije i najboljem timu razvojnih stručnjaka. Najbolji tim ove godine je Croteam, a titula najbolje igre otišla je Toxic Gamesu i njihovoj igri za VR pod imenom Q.U.B.E. 2.

Kao jedan od planova ove konferencije direktor Reboota Damir Đurović najavio je povratak Reboot Developa u Dubrovnik gdje se, podsjećamo, održavao prošle godine. Reboot Develop 2016 trajao je od 28. do 30. travnja.