PRAVDA JE ZADOVOLJENA

Blizzard optužen za seksualizaciju lika iz Overwatcha

30.03.2016 u 15:26

Bionic
Reading

Tracer, jedna od najpoznatijih junakinja iz nadolazeće Blizzardove pucačine Overwatch nedavno se našla pod udarom korisnika koji su se izgleda osjetili uvrijeđeni njezinom pobjedničkom pozom

Problem, naime, ne leži u tome da jedan od likova u igri izgleda manje ili više seksi. Problem je, sudeći prema nezadovoljnim gejmerima, u tome što se ona u najnovijoj pobjedničkoj pozi ponaša kao seks-simbol, odmičući se od herojskog nastupa i užasnog britanskog naglaska prema crti koju, izgleda, ne bi smjela prelaziti.

Problematična je pobjednička poza 'Over the Shoulder' u kojoj se, među ostalim, vidi Tracerova stražnjica. Razlog zbog kojeg je Blizzard odlučio maknuti problematičnu pozu krije se na forumima na kojima zabrinuti korisnik želi da Tracer, elitni ubojica koji putuje kroz vrijeme, bude uzor njegovoj kćeri.

'Molim!? Kakve veze išta u ovoj pozi ima s likom kojeg gradite? Nije zabavna, nije šašava, nema nikakve veze s njenom ulogom elitnog ubojice. Ona pretvara Tracer u najobičnijeg ženskog seks-simbola. Ovdje ne gledamo nekog poput Widowmakera, lika koji je definiran njenom seksualnošću. Ova poza govori jednu jedinu stvar: imamo hrpu različitih likova, no sad ćemo ih pretvoriti u seks-simbole kako bi bolje prodali igru.  Imam malu kćer koja svaki dan želi ponovno gledati trailer. Ona zna tko je Tracer te kad odraste - odrastat će uz ove likove. Ono što tražim je da nastavite put prema pokazivanja primjera kreiranja snažnih ženskih likova. Radite dobar posao koji je, zahvaljujući pozi o kojoj je ovdje riječ, ugrožen lošim ukusom i banalnošću.'

Fipps, forumi OverwatchaCitat

Blizzard je reagirao na način na koji Blizzard najčešće reagira te je prihvatio prigovor zabrinutog roditelja i eliminirao kontroverzne pozu iz Tracerova repertoara.

Pucnjava i ubijanje u igri koja je namijenjena osobama starijima od šesnaest godina ovdje očigledno nisu problematični koliko okretanje virtualnih leđa igraču nakon što pobijedi. Također, lijepo je s vremena na vrijeme pročitati kako roditelji smatraju da je jedna od idealnih odgojnih mjera dopuštanje djetetu da se identificira s nemilosrdnim i prilično vrckastim ubojicom koji može putovati kroz vrijeme.

Nastavi ubijati, Tracer, samo, tako ti boga - nemoj nam okretati leđa.