RECENZIJA

Vratili smo se jednostavnom životu uz Stardew Valley

25.03.2016 u 16:50

Bionic
Reading

Nakon preko pedeset sati provedenih uz šarmantnu glazbu i predivnu retro grafiku, napokon je stigao tren da napišem pokoju o čudu pod imenom Stardew Valley

Stardew Valley onaj je tip igara koji na papiru izgleda kao nešto što ne biste ni štapom dirali. Zamoreni životom u gradu i radom u uredu, odlučujete se preseliti na farmu nedavno preminulog djeda, te primiti se motike. Znate ono... to radite ne biste li zaboravili traume beskonačne egzistencije u obliku malog korporativnog kotačića.

Pred vama je, naravno, kompletno zapuštena farma koju trebate dovesti u red, hrpa neznanaca koji obitavaju u obližnjem gradu, par osnovnih alata i nezaobilazna pikselasta grafika. Vaša misija je da upoznate svoje susjede, izgradite kakav takav pozitivan odnos, te brinete se za svoje malo seosko gospodarstvo. Sve što proizvedete možete prodati, taj novac investirati u nadogradnje ili još sirovina te u principu malim koracima iz bajte koja više pripada u Deliverance nego u simulator farme napravite potpuno funkcionalnu i vrlo profitabilnu ekofarmu

Ovo, naravno, ne znači da ćete većinu Stardew Valleyja provesti kopajući njive za usjeve i zalijevajući kukuruz (OK, jedan dio hoćete, neću lagati). Možete se primiti i istraživanja dubina obližnjeg rudnika, pecanjem, sakupljanjem korisnih sirovina u lokalnoj prirodi ili nadograđivanju oronulog gradskog centra kojeg, zbog nekog razloga, opsjedaju duhovi šume.

Tu dizajn igre donekle počinje poticati igrača da radi na konkretnom cilju, umjesto onom proizvoljnom. Kako biste nadograđivali PelicanTown, u gradskoj vijećnici morate donositi posebne kombinacije uroda, proizvoda i ulovljene živadi ne biste li udovoljili gore spomenutim Domaćima. Kada dovršite sve paketiće u određenoj sobi, sljedeće jutro duhovi će obnoviti dio grada. Zašto? Zato jer evidentno jedino oni pored lokalnog drvodjelca imaju valjanu građevinsku dozvolu.

Ovo možda ne zvuči kao neki ultimativni razlog zašto raditi nešto konkretno, no vjerujte mi – nakon što uspijete pokrenuti kakvu-takvu proizvodnju te nakon što vidite konkretne rezultate svog rada, htjet ćete nadograditi gradsku vijećnicu, ako zbog ničeg drugog, onda zbog dramatičnih poboljšanja koja gradu ona donosi. Recimo, nakon što pokrenete kotlovnicu, dobit ćete vlakić kojim možete putovati do ključnih dijelova mjesta. Ovo je izuzetno važno za efektivno iskorištavanje dana, uzmemo li u obzir da se igra kreće u koliko-toliko pravom vremenu.

Dakle ono što želite raditi najbolje je iskorištavati dostupno vrijeme, raditi stvari koje donose najveći profit ili služe nekom daljnjem cilju te planirano unapređivati svoje statistike. Aha, jesam li spomenuo da igra ima simpatični RPG sustav zahvaljujući kojem vaš lik postaje sve bolji u stvarima koje radi često? Nisam? Sram me bilo. Jesam li rekao da svakih pet razina dobivate posebne perkove koji uvelike utječu na vještinu koju razvijate? Ni to nisam rekao? Strašno!


Uglavnom, poanta iza Stardew Valleja leži u čistoj gomili materijala koje možete koristiti, recepata za masivni fond opreme koju možete izgraditi, istraživanju i činjenici da sve – ama baš sve u igri donosi neku vrstu nagrade.

Vidite, Stardew Valley tip je naslova koji najbolje sjeda ljudima koji misle da ne rade previše sa svojim životom. Instantna gratifikacija ugrađena je u svaki element igre. Od socijalizacije, preko pecanja, borbe u rudnicima, pa sve do uzgajanja životinja i uzgoja usjeva. Kompaktna forma igre sadrži ciklus od četiri godišnja doba kroz koje vas provlači nevjerojatno živ niz događaja, različitih usjeva i živadi te općenitog izgleda igre. Također, budući da u Stardew Valley ulažete vrijeme, samo je pitanje kada će vam se zavući pod kožu, s obzirom na količinu truda koji ste u nj uložili.

Puno posebnih događaja, skriptiranih eventova i dodatnih questovapostoje kako bi vam začinili svakodnevicu te osigurali da vam igra nikad istinski ne dosadi. Ovaj dizajnerski potez od presudne je važnosti uzmemo li u obzir da vam se, kao i na pravom imanju, svaki dan u igri barem dijelom vrti oko rutinskog zalijevanja bilja, hranjenja životinja ili krčenja okolne guštare.

Jedini pravi nedostatak u Stardewu leži u činjenici da kada počnete igrati jednostavno nemate pojma kako si poredati prioritete. Također, neke tehnike obrade usjeva i trikovi uz koje dobivate najbolji proizvod dostupni su od samog početka, samo što ih vi naučite tek nakon što protratite tjedan dva, ili kao što je to u mome slučaju – jedno godišnje doba. Jasno, za to postoji neslužbeni wiki igre, no bio bih presretan da sam sve što sad – nakon četrdeset sati igranja – znam o igri, znao tijekom prvih pet.

Unatoč ovome, Stardew Valley je jedno prekrasno autorovo ljubavno pismo pionirima farmerskog RPG-a - naslovima poput Animal Crossinga i Harvest Moona. Činjenica da Stardew Valley puno posuđuje od ovih naslova nipošto ne umanjuje njegovu vrijednost i sirovu zaraznost. Zaraznost igre koja, napominjem, na prvi pogled možda ne izgleda kao bog zna što. Ako mu date vremena, shvatit ćete koliko ingenioznosti i slatkih skrivenih opcija leži u Stardew Valleyevim jednostavnim ali nevjerojatno zabavnim dijelovima.

Stardew Valley trailer


ime: Stardew Valley
žanr: RPG
proizvođač: Concerned Ape
izdavač: Chucklefish
platforme: PC/Windows

Plus:
- atmosfera
- sveobuhvatnost
- osjećaj slobode
- bogat i zabavan sustav kraftanja

Minus:
- manjak kvalitetnog vodiča (tutoriala

Ocjena: +4