RECENZIJA

Tipkovnica Logitech G410 - kompaktna, šarena i bučna

03.01.2016 u 08:29

Bionic
Reading

Koliko izbor tipkovnica daleko seže, barem što se gejminga tiče, svjedoči o tome i nova Logitechova kompaktna mehanička zvjerka pod imenom G410

Kako bi proširili slobodan prostor na stolu, inženjeri iz Logitecha dosjetili su se dobre stare metode rezanja viška funkcija - u ovom slučaju numeričkih tipki. Tako bismo ovu tipkovnicu bez prevelikih poteškoća mogli nazvati kastriranom verzijom Razerovog Blackwidow Ultimatea. Jedina ključna razlika, pored veličine, leži u tehnologiji mehaničkih tipki, no time sežem u domenu koja će biti važna možda desetini ljudi koji ovo čitaju.

Stoga je bolje držati se šarenijeg dijela recenzije, a to je onaj koji govori o pozadinskom osvjetljenju. G410 opremljena je višebojnim RGB LED lampicama koje na tipkovnici rade sve što biste od moderne tipkovnice i očekivali. Začudo, ono što možete činiti s bojama je, premda impresivno, vrlo ograničeno te ne daje ni blizu toliku kreativnu slobodu poput konkurencije, konkretno Razera.

U softverskom paketu je, naime, moguće odabrati između nekoliko vizualnih efekata, promijeniti boju pojedinih tipki i to je to. Nema nikakvih fensi perverzija, poput podešavanja efekata putem layera ili kombiniranja više njih u psihodeličan košmar od kojeg će vam mačka i pas popadati u nesvijest.

Druga vrlo bitna stvar ove tipkovnice leži u njenoj funkcionalnosti. Osim što može isključivati neželjene tipke ili se mapirati ne bi li zadovoljila sve vaše potrebe za aktiviranjem dvadeset tipki stiskom na samo jednu, ona dolazi i s malim cradleom za vaš pametni telefon. Pored toga što vrši očiglednu funkciju koja seže duboko u temu stolnih postolja za mobitel, omogućuje elegantno korištenje Logitechovog companion appa

Putem njega možete podešavati glasnoću zvuka, pratiti kolekciju igara koje imaju posebne postavke tipki te, što je najbolje, imati izravan uvid u sve važne sistemske resurse. Ovo je pogotovo korisno ako nastojite otkriti zbog čega vam se neka igra bez razloga vuče kao da su ju letvom prebili.

Što se samog osjećaja pri radu s tipkovnicom tiče, moram priznati da tu treba malo adaptacije. Kako sam navikao koristiti tipkovnicu s numeričkim padom, za privikavanje na korištenje alternativnih tipki trebalo mi je nešto vremena. Kao drugo, ovdje je riječ o tipkovnici koja nema nikakav oslonac za ruku. Pri maratonskom tipkanju, kojem sam zbog prirode posla posvećen većinom tjedna, ovo, s bolnim osjećajem u zglobovima, priznajem da nije baš najbolja stvar ikad.

Kao drugo, ako niste navikli na mehaničke tipke, teško da će vam tipkovnica baš sjesti. Iako pretpostavljam da se radi o poluglasnim tipkama, činjenica je da su one za standarde osobe koja ne radi na gradilištu možda tihe. Meni, kao i velikom broju ukućana, nabijanje možda nije baš pretjerano sjelo. U usporedbi s Razerovom Blackwidow Ultimate Chroma, koju sam recenzirao ranije ove godine, ova tipkovnica je bog tišine, no to ipak možda nije dovoljno da zadovolji korisnike kojima pojam 'nečujno' išta znači. Uostalom, poslušajte kako rad na ovoj tipkovnici zapravo zvuči. I da, prije nego što pitate, ono stenjanje na kraju isječka je prijatelj koji je u trenu snimanja izgubio partiju u Hearthstoneu

Prije nego što se bacim na zaključke istaknuo bih kako ta silna kompaktnost koju nam Logitech prodaje zapravo nije ništa posebno. U usporedbi sa standardnom tipkovnicom G410, uža je za oko osam centimetara, što nipošto nije vrijedno cijene koja kod nas iznosi 1.099,01 kunu

Dakle ako vam je kompaktnost glavna motivacija da kupite novu tipkovnicu, reći ću samo kako svesrdno preporučujem da tipkovnjak svojih snova potražite negdje drugdje.

Ako u drugu ruku obožavate osvijetljene tipkovnice, ne možete disati bez mehaničkih tipki te volite kompaktan i pomalo agresivan dizajn, G410 mogla bi biti prava stvar za vas. U njenom cjenovnom rangu nalaze se mnoge tipkovnice koje za relativno sličnu cijenu nude ljepše pozadinsko osvjetljenje, tiše tipke i, što je najvažnije od svega, kompletnu funkcionalnost tipkovnice koja ne izgleda kao da se prije sat vremena vratila iz nešto intimnijeg posjeta veterinaru.

Ocjena: +3

Tipkovnica Logitech G410 Gaming Atlas Spectrum

Sučelje: USB 2.0
Karakteristike indikatora svjetla: LED pozadinsko osvjetljenje
Posebne tipke: Game Mode, pozadinsko svjetlo za uključivanje / isključivanje
Ostale značajke: Exlusive Romer-G mehanički prekidači
Dimenzije: 185,2 x 390,5 x 35,5 mm
Masa: 830 g
Dužina kabela (napajanje / punjenje): 6 ft (1,8 m)
Podržani OS: Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7
Cijena: 1.099,01 kuna (Instar