VIŠE FPS-A, MOŽDA

Sony otključao sedmu CPU jezgru za PS4, no radi čega?

02.12.2015 u 06:02

Bionic
Reading

Još od svoje pojave, Xbox One i PS4 su izazvali prave forumske ratove oko tehničkih karakteristika. Obje konzole mediji vole nazivati 'osmojezgrenim sustavima', no to daje prilično pogrešnu sliku koliko je procesorskih jezgri uopće aktivno i za koje točno zadaće. Sony je objavio kako će sada otključati 'sedmu CPU jezgru', ali predstavlja li to nekakvu dramatičnu razliku za prosječnog igrača?

S tehničke strane priče, developeri igara će imati na raspolaganju nešto više sirove snage, no baš kao i kod Xboxa, PS4 svoju pravu snagu krije u grafičkoj jedinici. Valja imati na umu i da je kod Xbox One konzole sedma procesorska jezgra već odavno dostupna, čak i uz viši radni takt - no PS4 je i dalje imao bolje performanse u istim naslovima. Po toj logici, pišu analitičari, teško je za vjerovati kako je CPU nešto što 'koči' stvar u performansama.

Joel Hruska sa stranice ExtremeTech ponudio je i tehničko objašnjenje za činjenicu da je otključavanje i iskorištavanje više jezgri sve kompliciraniji proces - koji može rezultirati istim performansama za više utroška energije. Developerima dodatna sirova snaga svakako dobro dođe, no optimizacija je potpuno druga priča.

Dok bi postojeće konzole mogle uskoro dobiti kakvo privremeno osvježenje u dizajnu ili hardveru, glasine govore o potpuno novoj generaciji već 2018. godine. Što se tiče kvalitete prikaza zbog otključavanja još jedne procesorske jezgre, igrači mogu računati na više-manje istu stvar kao i do sada, bez nepotrebnih marketinških riječi o broju dostupnih jezgri.