SVE ZA GEJMERE

Može li gejming biti bolji na Windowsima 10?

25.10.2015 u 08:04

Bionic
Reading

Ako spadate među ljude koji se nazivaju gejmerima, sigurni smo da ste barem jednom razmišljali o nadogradnji na nove Windowse 10. Pitanje je - isplati li se sve to raditi ako nove funkcije jednostavno nećete koristiti?

Microsoftovo nastojanje integriranja alata za gejmere u svoje operativne sustave nije ništa nova. Jedini je dosadašnji problem bilo njihovo izvođenje koje je, budimo potpuno iskreni – moglo biti bolje. S novim Windowsima 10 Microsoft je odlučio produbiti odnos između stolnih računala i Xboxa One dodavši niz alata koji bi trebali olakšati život vlasnicima obiju platforma.

Prvi je i vjerojatno najbolji dodatak mogućnost korištenja gamepada za Xbox One. Zahvaljujući novom setu drajvera, poznata periferija za Xbox One može bez problema funkcionirati na PC-u s Windowsima. U slučaju da ne znate, Windowsi će podržavati i nadolazeći kontroler Xbox One Elite.

Drugi je dodatak najnovija verzija API-ja za gejming i multimediju – DirecX-a 12. Da ne ulazimo u preduboku analizu prednosti koje on donosi, recimo samo one osnovne – manja potrošnja energije i povećan broj sličica u sekundi. Što je najbolje, ne morate imati ultra skupu grafičku karticu kako biste mogli koristiti DX12. Ako ste grafički hardver unapređivali tijekom prošlih pet godina, velike su šanse da nećete imati problema s kompatibilnošću. Jedino što sada moramo čekati jest to da proizvođači igara počnu masovno proizvoditi igre za DirectX 12 i na konju smo.

Treći je novitet aplikacija Xbox. Ona vam omogućuje jednostavan pregled svih instaliranih igara te objedinjuje račun Xbox Live s Windows log-inom. Loša je strana ta da će, ako imate offline račun on postati online. Dobra je ta da ćete na Windowsima konačno dobiti sve društvene beneficije sučelja Xboxa One te mogućnost igranja višeplatformskih naslova.

Četvrti je dodatak olakšan sustav skidanja slika i videa iz videoigara. Da, Windowsi konačno imaju ugrađen softver pomoću kojeg snimanje videa i snimaka zaslona (screenshota) postaje lakše nego ikad. Dobro, OK, barem vam više ne treba dodatan softver. Hej! Napredak, ekipo! Kako biste omogućili snimanje, potrebno je malo pročačkati aplikacijom Xbox. Nakon što je pokrenete, uđite u postavke i tamo pod DVR podesite kamo, kako i gdje snimate te usput riješite sitnice poput hotkeyjeva


Peti je novitet dugoočekivani cross-buy odnosno višeplatformski šoping. Kao i kod Sonyjevih platforma, softver koji podržava kupnju jedne igre za više platformi od sada možete nabaviti i za Xbox i Windowse 10. E sad, problem s cross-buyem na Windowsima i Xboxu One leži u vječitom konfliktu među gamepadima i moćnom kombinacijom tipkovnice i miša. Poučen jednom vrlo tužnom lekcijom pod imenom Shadowrun, igri u kojoj su vlasnici PC-a doslovno rastočili ekipu koja je koristila Xboxov kontroler, Microsoft je ovog puta samo otvorio vrata i rekao developerima da 'sami riješe problem'. Prva stvar koja nam pada na pamet je omogućiti igrama da imaju više lobija, jednog za tipkovnicu/miš, drugog za gamepade, no realno – vidjet ćemo što će autori nadolazećih cross-buy naslova poput Minecraft Windows 10 Edition Bete, Fable Legendsa, Siegecraft Commandera i Super Dungeon Bros. napraviti.

Demonstracija aplikacije Xbox za Windowse 11

Konačno, tu je opcija prijenosa sadržaja s Xboxa One na PC s Windowsima 10 ili čak na tablet. Dobra je stvar ta što vam za uživanje u igrama za Xbox One ne treba životinjski jak PC s obzirom na to da procesiranje odrađuje, pogodili ste, konzola! E sad, jedina stvar koja će vam DOISTA trebati je kontroler za Xbox 360, jer realno – vi upravljate konzolom, a ne PC-jem na kojem stream gledate. Kako biste ovo omogućili, potrebno se malo poigrati s Xboxom i Windowsima te, naravno, povezati ih na mrežu kablom. Wi-Fi je za ovaj pothvat – prespor.

Kako streamati Xbox One na vašem PC-u?

Uglavnom, teško je poreći kako Windowsi 10 ne nastoje ugoditi gejmerima. Jedini je problem to što sve ove opcije već postoje u daleko popularnijim programima poput Nvidia GeForce Experiencea i Steama. Nadamo se kako će ekipa koja doista voli Microsoftovu platformu te iz Windowsa 10 nastoji izvući čim više ove opcije cijeniti više od veterana kojima Microsoftovi novitet možda i ne diktiraju da se odviknu od nekih dobrih i starih gejmerskih navika.

izvor: Makeuseof