RECENZIJA

Tearaway Unfolded prekrasan je platformer za sve uzraste

06.10.2015 u 08:06

Bionic
Reading

Postoje kvalitetni i inovativni platformski naslovi. Oni ne moraju nastati kao izravna inspiracija od stare škole niti trebaju rigidno slijediti dobro isprobane formule

Sve što trebate je tim odvažnih kreatora i velika kompanija koja vam drži leđa. Samo, naglašavam.

Šalu na stranu, Tearaway, naslov o kojem je ovdje riječ, jedan je od rijetkih razloga zbog kojih se isplatilo imati Vitu. Kombinacija dodirnih kontrola, jedinstvene papercraft estetike i zanimljiva priča stvari su koje su ovoj igri opravdano priskrbile najveće zamislive ocjene, kao i mjesto u srcima svih fanova žanra.

Neko vrijeme nakon izlaska originala domogao sam se verzije igre za PlayStation 4, u koju su autori iz Media Moleculea ubacili niz novih elemenata te malkice nadoštukanu priču. Kao osoba koja nije zaigrala original, ovu recenziju mogu sročiti kroz perspektivu novog igrača, što je doista sjajno uzmemo li u obzir to da poznavanje originala ne bi stvorilo ni približnu količinu oduševljenja.

Naime, Tearaway u svojoj osnovi predstavlja srž stare škole platformskih akcijskih avantura. Priča u kojoj pismoglavog kurira pod imenom Iota ili Atoi vodite kroz čarobni svijet koji izgleda kao da je napravljen od kartona i papira doista je izvanredno iskustvo. Također, ono što su autori vrlo dobro pogodili je taktilnost igre. Ova silna opipljivost svijeta omogućena je zahvaljujući nekim ne prečesto korištenim funkcijama PlayStationovog kontrolera

Žiroskopom je moguće osvjetljavati dijelove scena, pomažući glavnom liku kada stvari krenu nizbrdo, ili se jednostavno poigravati sa svijetom igre. Neka čudovišta, recimo, reagiraju na svjetlo pomoću kojeg ih kao hrpu hipnotiziranih leminga možete navući da skoče s litice. U drugu ruku, platforme koje 'procvjetaju' kada ih osvijetlite snopom svjetla iz svog ultramoćnog kontrolera također su interesantno rješenje, a Tearaway Unfolded koristi i touchpad pomoću kojeg crtate stvari koje igra nakon toga ubaci u nivo.

Ovaj kreativni aspekt igre dodatno je pojačan zahvaljujući Tearaway Unfolded companion appom, kojim vaš ukućanin, susjed, poštar, član omiljene stranke, gej ili ne toliko gej ljubavnik može stvarati svijet oko vas dok se vi igrate. Koncept je doista sjajan ako spomenuti suigrač zna crtati. Kvragu, super je ako i ne zna.

Tearaway Unfolded companion app

Ako vam sve ovo zvuči kao nešto u čemu bi najviše uživali klinci, u pravu ste. Tearaway nastoji poticati igrača na kreativnost i imerziju tako da s njim izravno razgovara, što je dosta štosan efekt. Konačan rezultat svih ovih taktilnih gameplay elemenata vrlo je zabavno iskustvo spremno da vas neprekidno animira i veseli maštovitim nivoima, jednostavnim neprijateljima i pristupačnim platformskim zavrzlamama.

Kombinacije pažljivo izabranih paleta boja, vrlo taktilnog dizajna i postepenog nadograđivanja Messengerovih specijalnih moći omogućuju vam da bezbrižno putujete svijetom igre bez opterećivanja sofisticiranim sustavima nadogradnje vještina ili kompleksnom radnjom.

Tearaway Unfolded je, naime, vrlo nenametljiv te nastoji udovoljiti igračima koji nisu vični platformskom žanru. Štoviše, ide toliko daleko da vas, u slučaju da poginete u borbi, vraća u nju bez resetiranja neprijatelja. Ovo igru olakšava do razine banalnosti, što je doista šteta. Druga krajnost je opcionalno prenošenje avanturama sklonog glodavca koji, ako ijednom poginete tijekom puta od polazne točke do poprilično udaljenog kraja nivoa – ostavlja bez ikakve nagrade.

Osim nedoumica vezanih uz konkretno određivanje težine same igre, Tearaway donosi one vezane uz njegovu isplativost. Glavni problem ove igre je količina sličnosti s verzijom za Vitu. Vlasnicima spomenutog prenosivog Tearawaya iskreno predlažem da Unfolded posude ili, još bolje, jednostavno zaobiđu. Ako ste zaigrali i završili originalni Tearaway, Unfolded će vam se činiti kao banalna nadogradnja. Ako niste, pripremite se za jednu od najboljih platformskih igara za PlayStation 4.

Ime: Tearaway Unfolded
Žanr: platformska avantura
Proizvođač: Media Molecule
Izdavač: SCE
Platforme: PlayStation 4

Ocjena: +4

Plus:
- igrivost
- maštovit dizajn
- jednostavnost i pristupačnost
- likovi

Minus:
- premalo noviteta u odnosu na original