SVIJETLA BUDUĆNOST

Nintendo konačno prodao 10 milijuna konzole Wii U

30.07.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Jedan od najvećih proizvođača videoigara i konzola Nintendo nalazi se pred velikom prekretnicom

Skoro tri godine nakon dolaska na tržište, Nintendova posljednja velika konzola Wii U konačno je u ovom financijskom kvartalu ostvarila profit. Nasljednik iznimno popularnog Wii-ja nedavno je prodao desetmilijunti primjerak te tvrtki ostvario marginalni profit.

Nintendova prenosiva konzola Nintendo 3DS zabilježila je veći uspjeh. Ona se, naime, prodala u milijun primjeraka tijekom protekla tri mjeseca. Ovo je u odnosu na prošlogodišnjih 820.000 dobrodošao porast.

Što se igara tiče, tu Wii U bilježi veći uspjeh od 3DS-a. Velika konzola tako već nekoliko godina zaredom ima sve bolju prodaju postigavši 4,6 milijuna prodanih igara u protekla tri mjeseca (usporedno s 4,4 prošle godine). 3DS, iznenađujuće, zabilježio je pad prodaje naslova sa prošlogodišnjih 8,6 milijuna na osam ove godine.

Budućnost Nintenda kao kompanije ovisi o njegovoj spremnosti da se adaptira. Nedavno preminuli šef Satoru Iwata bio je predvodnik promjena te je kao jednu od uputa prije smrti naveo otvaranje tvrtke prema novim tržištima. Tako je, recimo, nagovorio tvrtku da napokon otvori svoja intelektualna vlasništva prema mobilnim uređajima što je oduševilo mnogobrojne dioničare.

Nintendo je također jako puno naučilo iz (neuspješne) politike konkurenta Sege koja je zbog tvrdoglavosti i držanja tradicije u području proizvodnje automata, videoigara i konzola izgubila više nego što se itko nadao.

izvor:Cnet