GOOGLE SE ISPRIČAO

Ups! Oprostite zbog konc-logora u igri

08.07.2015 u 07:58

Bionic
Reading

Google se ispričao zbog toga što su se u popularnoj igri za mobitele Ingress našle i lokacije zloglasnih nacističkih konc-logora. Obećali su ih ukloniti. Hoće li i kod nas?

Ingress, o kojem smo već pisali, igra je proširene stvarnosti za više igrača u kojoj koriste pametne telefone u borbi za kontrolu nad virtualnim portalima.

Nove portale mogu predložiti i sami igrači. Osoblje Ingressa te prijedloge prihvaća ili odbacuje. Među najčešće prihvaćenima su spomenici te zgrade od povijesnog ili drugog značaja. Tako, primjerice, svoj portal imaju spomenik banu Jelačiću i niz zgrada na glavnom zagrebačkom trgu.

Njemački tjednik Die Zeit prošlog je tjedna pisao o tome kako su neki od portala smješteni u sklopu bivših nacističkih koncentracijskih kampova kao što su Auschwitz, Dachau i Sachsenhausen. To je šokiralo direktora Memorijalnog centra Sachsenhausen Guntera Morscha, koji je rekao kako taj centar 'definitivno nije mjesto za video igre'.


Odgovarajući na Die Zeitov upit, iz Googlea su poručili kako su sporne lokacije dodane zbog 'velikog povjesnog značaja'.

Ingress je djelo Niantic Labsa, malog startupa koji djeluje u sklopu Googlea na čelu s Johnom Hankeom (poznat po projekitma Google Earth, Maps i Street View). 'Nakon što smo postali svjesni kako je nekoliko portala smješteno na područjima bivših koncentracijskih logora, odlučili smo ih ukloniti, kako u Njemačkoj tako i u Europi. Ispričavamo se što je došlo do toga', naveo je Hanke u priopćenju za javnost.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to obuhvatiti i portal u Jasenovcu, kao i ovaj u Osijeku, koji je postavljen na zgradu pravoslavne crkve i nazvan 'Snajpersko gnijezdo'.